epic-health.eu
Epidemija koronavirusa

Prijeti li Hrvatskoj strmoglavi pad turističkog prometa?

Zdravstveni stručnjaci i čelnici američke Mayo klinike trebali su se baš ovih dana okupiti u Dubrovniku, no prvi europski kongres o iskustvima pacijenata i inovacijama upravo je odgođen
Piše: Novac.hrObjavljeno: 08. ožujak 2020. 15:00

Zbog straha od širenja epidemije koronavirusa diljem svijeta otkazuju se veliki međunarodni sajmovi, skupovi i manifestacije. I u Dubrovniku je odgođen međunarodni zdravstveni kongres.

Zdravstveni stručnjaci i čelnici američke Mayo klinike trebali su se baš ovih dana okupiti u Dubrovniku, no prvi europski kongres o iskustvima pacijenata i inovacijama upravo je odgođen.

- Prema informacijama dubrovačkih hotelijera situacija nije tako dramatična niti ozbiljna. Saznali smo da su poneki manji korporativni skupovi otkazani u ožujku i travnju, međutim, oni veliki kongresi još stoje, rekla je HRT-u Romana Vlašić, voditeljica Kongresnog ureda TZ-a Dubrovnik.

Samo Dubrovnik je ove godine domaćin 40-ak većih međunarodnih skupova i kongresa kojih bi u cijeloj Hrvatskoj trebalo biti više od 170.

- Neki kongresi su otkazani, neki odgođeni za jesen... Jedno 40 posto je prebačeno na peti mjesec ili deveti i deseti, tako da nije sve izgubljeno, kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Domaći i međunarodni aviopromet za sada nije upitan. Naš nacionalni prijevoznik nije otkazao nijednu europsku liniju.

- Redovito povezujemo Hrvatsku sa svim europskim odredištima, međutim, kako se situacija s pojavom koronavirusa pojavila, uzrokovala je pad potražnje za uslugom prijevoza. Pad u ovom tjednu je 17 posto u odnosu na lani, rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.

Iako naš avioprijevoznik leti na 40 destinacija sa zrakoplovom više, zabrinutost putnika očito raste i putuje se manje. Osjećaju to agencije i hotelijeri.

- Iz tjedna u tjedan stižu molbe za smanjenje već ugovorenih kapaciteta, a samim time oni mole i za odgodu plaćanja, te zbog toga smatram kako će koronavirus ipak utjecati na turizam u Hrvatskoj, kaže Ivana Menđušić, direktorica Hotela Jadran.

Linker
11. svibanj 2021 07:15