Širenje epidemije

Prihodi sektora poslovnih putovanja smanjit će se za 820 mlrd. ‎$, najteže pogođena Azija

GBTA je znatno povisio procjenu s kraja veljače u kojoj su pad prihoda procijenili na 560 milijardi dolara
Ilustracija
 May James / Zuma Press / Profimedia

Prihodi sektora poslovnih putovanja smanjit će se oko 820 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, izvijestilo je u srijedu Globalno udruženje za poslovna putovanja (GBTA).

Time je GBTA znatno povisio procjenu s kraja veljače u kojoj su pad prihoda procijenili na 560 milijardi dolara.

Najteže je pogođena Azija, kao što pokazuje podatak iz istraživanja GBTA-e da su najmanje tri od četiri kompanije otkazale ili odgodile sve ili većinu poslovnih putovanja u Kinu, Hong Kong, Tajvan i ostale azijsko-pacifičke zemlje.

Od početka epidemije krajem prošle godine Kina je zabilježila 95-postotni pad poslovnih putovanja i očekuje da će izgubiti 404,1 milijardu dolara prihoda u tom sektoru.

Slijedi Europa s padom prihoda za 190,5 milijardi dolara, prema novim procjenama GBTA-e. Sredinom veljače očekivali su pad prihoda za 109 milijardi dolara.

„Koronavirus u velikoj mjeri utječe na zaradu sektora poslovnih putovanja", zaključio je u priopćenju poslovni direktor udruženja Scott Solombrino.

"Ne smijemo podcijeniti utjecaj epidemije na sektor poslovnih putovanja i na gospodarstvo u cjelini", dodao je Solombrino.

Zbog širenja koronavirusa snažan pad prihoda bilježe i sektori zračnog prijevoza i hotelijerstva, napominju u udruženju.

Epidemija koronavirusa izbila je u kineskom Wuhanu i u međuvremenu se proširila po cijelom svijetu. Do srijede od posljedica zaraze umrlo je više od 4.000 ljudi, najviše u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25