Novo izvješće

Prihodi Agrokora manji od plana, operativna dobit veća, Konzum povećao i prihode i dobit

Najvažnije kompanije su ostvarile 16,07 milijardi kuna nekonsolidiranih prihoda
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

U prvih osam mjeseci ove godine 16 najvažnijih kompanija iz tri poslovna segmenta - Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda – ostvarile su ukupno 16,07 milijardi kuna nekonsolidiranih prihoda, što je milijardu kuna manje od plana, te 1,46 milijardi kuna operativne dobiti (EBITDA), odnosno 25 milijuna kuna više od plana. Najveći utjecaj na manji prihod od plana je došao od Maloprodaje koja je bila „kraća“ za 590 milijuna kuna, ali je Maloprodaja imala i najveći prebačaj plana operativne dobiti, od čak 40 milijuna kuna.

Pritom je Konzum, međutim imao povećanje prihoda za 20 milijuna kuna odnosu na plan, ali i operativne dobiti u odnosu na plan od čak 113,8 milijuna kuna. U Agrokoru navode kako je to rezultat, uz povećanje prihoda i marže u odnosu na plan, istovremenog smanjenja operativnih troškova. U izvješću su samo za Maloprodaju navedeni rezultati i za rujan, pa se tako ističe da Konzum u tom mjesecu nastavlja s uspješnim poslovanjem, odnosno da je u rujnu prihod od prodaje bio tri posto veći nego u istom mjesecu prethodne godine. Konzum BiH i Velpro, su, pak, u prvih osam mjeseci zabilježili minus od 9,6 i 3,3 milijuna kuna EBITDA, što je oboje, naravno, ispod plana.

Podsjetimo, grupu Maloprodaja i veleprodaja čine četiri kompanije (Konzum Hrvatska, Tisak, Konzum BiH i Velpro centar), u grupi Prehrana je devet kompanija (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec), a u grupi Poljoprivreda tri kompanije: Belje, PIK Vinkovci i Vupik. Povećanu realizaciju operativne dobiti tijekom vrlo uspješne turističke sezone, napominje se u izvješću, imala je i grupa Prehrana, čija je operativna dobiti u iznosu od milijardu kuna za 54,7 milijuna kuna viša od plana (od čega Frikom ima povećanje EBITDA od čak 30 milijuna kuna u odnosu na plan).

No, Prehrana je imala kumulativno i manji prihod za 220 milijuna kuna u odnosu na plan. Najveći utjecaj na povećanje EBITDA su, tvrde u izvanrednoj upravi Agrokora, imale mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su, napominje se, sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele, te osnažiti svoje tržišne pozicije. Grupa Poljoprivreda je, međutim, imala manje prihode od plana za 260 milijuna kuna, te manju operativnu dobit u odnosu na plan za čak 71 milijun kuna, ali u Agrokoru naglašavaju kako „poslovni segment Poljoprivrede uspješno umanjuje negativni utjecaj pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi, te nastavak pada cijena polutvrdog sira na poslovne prihode“.

„S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u idućem razdoblju, negativan utjecaj pada cijena na prihode dodatno se planira smanjiti“, poručili su iz izvanredne uprave Agrokora tim povodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55