Slovenski trgovački lanac

Prihod od prodaje Mercator grupa u prvih devet mjeseci 1,64 milijarde eura

Čista dobit grupe Mercator u prvih devet mjeseci iznosi 6,21 milijun eura, što je za 30,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, no iz tog trgovačkog lanca pojašnjavaju da se rezultat ne može uspoređivati s prošlom godinom
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Mercator grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,64 milijarde eura, što je 1,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, objavio je u srijedu slovenski trgovački lanac.

Čista dobit grupe Mercator u prvih devet mjeseci iznosi 6,21 milijun eura, što je za 30,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, no iz tog trgovačkog lanca pojašnjavaju da se rezultat ne može uspoređivati s prošlom godinom.

Naime, iz Mercatora napominju kako usporedba nije moguća zbog promjene računovodstvenih standarda u ovoj godini te realizirane dobiti od prodaje centra u Beogradu i zemljišta u Srbiji u prošloj godini.

Bez toga bi dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje bila povećana za 9,56 milijuna eura, navode u izvješću koje je objavljeno putem Ljubljanske burze.

Po podacima iz tog izvješća, matična kompanija, Mercatora d.d. je u prvih devet mjeseci povećala prihode od prodaje za 5,6 posto, na 926 milijuna eura. Čista dobit matične kompanije je porasla za 7,6 posto, na 15,65 milijuna eura.

Mercator grupa, koja ima 19.800 zaposlenih, je u devet mjeseci vrlo uspješno nastavila s dosezanjem ciljeva poslovne strategije i financijskim i poslovnim restrukturiranjem, istodobno dosežući ključne ciljeve u vezi zaduženosti i poboljšanja ročne strukture financijskih obveza, ističe se u izvješću.

Neto financijski dug je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem smanjen za 18,1 posto, na 629,2 milijuna eura, navode iz Mercatora.

Podsjećaju i kako je Mercator prošle godine s austrijskom Supernovom potpisao ugovor o prodaji 10 trgovačkih centara u Sloveniji, koje od tada koristi u sustavu najma, te tako smanjio financijske obveze prema bankama.

Transakcija sa Supernovom zaključena je početkom ove godine, a dobivenih 117 milijuna eura korišteno je za smanjenje financijskih obveza Mercatora.

"Jasna strategija, suradnja s lokalnim i regionalnim dobavljačima, nove komercijalne platforme te novi inovativni koncepti trgovine jačaju konkurentnost Mercatora i očito daju dobre rezultate poslovanja", ističe u priopćenju direktor slovenskog trgovačkog lanca Tomislav Čizmić.

Kako se navodi u izvješću, Mercator je dio grupe Agrokor, koja je u fazi restrukturiranja. U travnju je s radom počela Fortenova grupa, na koju treba prenijeti zdrave kompanije iz posrnulog Agrokora, a među zadnjima bi na Fortenovu trebalo prenijeti i Mercator. Uvjet za prijenos su dobivanje suglasnosti banaka vjerovnika Mercatora, suglasnost regulatora za konkurenciju te uspješno zaključena ponuda za preuzimanje Mercatora, navodi se u izvješću slovenskog trgovačkog lanca.

Inače, za sada suglasnost za prijenos Mercatora u Fortenovu ne daje slovenska SID banka, banka u vlasništvu države.

Slovenska vlada potaknula je pregovore Fortenove, ruskih banaka vjerovnica i slovenskih dobavljača Mercatora tražeći da se postigne sporazum koji bi zajamčio da bi ti dobavljači Mercatoru i u okviru Fortenova grupe prodavali roba i usluga u vrijednosti najmanje 500 milijuna eura, kako je to bio slučaj i u Agrokoru, a čime bi se zaštitili i slovenski nacionalni interesi zbog značaja Mercatora u slovenskoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:12