devastirano Ugostiteljstvo

‘Priča se o sezoni, no sezona je trajala pet tjedana u okolici Zadra...‘

Kava se do danas mogla samo na terasi popiti, no od jutros to je nakon 9 mjeseci moguće i u zatvorenim dijelovima kafića
Ilustracija
 Josk Ponos/Cropix

Proteklih dana nije bilo ugodno sjediti na terasama. Kava se do danas mogla samo ondje popiti, no od jutros to je nakon 9 mjeseci moguće i u zatvorenim dijelovima kafića. Zato mnogi ostaju bez državnih potpora jer Vlada računa da će moći normalno poslovati.

Kako to izgleda jutros u Zadru, provjerili su novinari emisije HRT-a Studio 4.

- Nama je kraj sezone, iscrpljeni smo od svega. Teško nam je uopće pratiti sve te podatke koje dobivamo na mail i preko medija. Nama uvijek treba 2 do tri dana da se te stvari poslože i da ih uvedemo u naše poslovanje jer nemoguće je preko noći raditi neke stvari. Od danas do sutra stvari se mijenjaju uz sve naše obveze koje su vrlo kompleksne, rekao je sugovornik, predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević.

Rekao je i kako je svoj kafić prilagodio objekt radu vani kad je uvedena zabrana rada u zatvorenom prostoru.

- Napravili smo to zbog osobne sigurnosti da bi bili na zraku, da gosti koji ulaze u WC nisu u kontaktu s nama. To je bila investicija od preko 150.000 kuna da bi uopće mogli raditi, istaknuo je.

Na pitanje što kažu ugostitelji koji nisu imali terase pa nisu mogli raditi rekao je da ima dvije vrste ugostitelja.

- Jednima je to poziv, a drugima biznis. To je teško raslojiti. No mali lokali su stvarno stradali. Ovo je bilo kao jedan ružan san koji je dugo trajao. Teško je bilo razumjeti situaciju u koju su nas doveli s nekakvim odlukama. Gledali smo masovna događanja oko nas dok nismo smjeli raditi s naših par stalnih gostiju. Ovo treba zaboraviti i da se naši gosti vrate, ako se vrate, jer se navike mijenjaju, naglasio je Kovačević.

Što se tiče najava ukidanja potpora ugostiteljima za očuvanje radnih mjesta rekao je da država koja to financira gleda da uvijek da manje.

- Preko noći donositi takve odluke i živjeti u neizvjesnosti hoće li biti ill neće te ih retroaktivno donositi, a već smo ušli u deveti mjesec a ne znamo hoće li biti potpora za osmi mjesec, ne bih rekao da je neozbiljno, nego kao da se država bavi biznisom a ne da se brine o svojim građanima, o svojim poreznim obveznicima koji će biti tu i sutra. Novac ne ide u rupu, novac ide našim radnicima, očuvanju radnih mjesta, pomaže nam da preživimo. Priča se o sezoni, no sezona je trajala pet tjedana u okolici Zadra, u ruralnim dijelovima, rekao je Kovačević.

- Dobro bi bilo da, kako se preko noći povećao PDV tako da se preko noći smanji PDV, jer bi nam omogućilo dodatni kapital u poslovanju kojim bi mogli obnoviti lokale, zatvoriti kredite. To nije novac koji će otići preko granice na strane banke, to su novci, ako se umanji PDV, koji ostaju tu i koji se ulažu u ugostiteljstvu koje je potpuno devastirano. Ponuda nikad nije bila lošija, ne može se u mjesec dana pokrenuti cijeli sustav i odraditi ga, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:42