MARKO BADURINA

‘Preuzimanjem Sberbanka jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu. Ponosan sam što smo reagirali u iznimno kratkom roku‘

Izazovi s kojima se Sberbank u proteklim danima suočio su izazovi likvidnosti, koji ne utječu na vrijednost kapitala odnosno imovine banke

Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a

 Dragan Matić/CROPIX

Čim je preuzela Sberbanku, Hrvatska poštanska banka dodijelila joj je i novo ime: Nova hrvatska banka. Govoreći o procesu preuzimanja poslovnice ruske banke, Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a odmah ističe kako "prve informacije s terena govore da su klijenti dobro reagirali i da su odahnuli ovakvim razvojem situacije".

- Klijenti dolaze u Banku, raspituju se i po prvim informacijama većinom odustaju od podizanja depozita te ostaju naši klijenti. Od srijede 2. ožujka svi klijenti normalno raspolažu svojim računima, uvjeti poslovanja su im nepromijenjeni, a banka redovno posluje kao dio HPB grupe koja je snažna, likvidna i jako kapitalizirana. Zaposlenicima Sberbanka iskomunicirali smo da nastavljaju normalno raditi. Bankom sada upravlja privremena uprava, počinje proces integracije i u konačnici će biti u potpunosti integrirana u HPB. Preuzimanjem Sberbanka jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Ponosan sam što smo reagirali u iznimno kratkom roku, omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima i osigurali bolju tržišnu poziciju HPB-u u budućnosti.

Prema riječima premijera, interes za preuzimanje Sberbanka došao je od samog HPB-a. Kada i zašto ste se odlučili za taj korak?

- Nastavno na dobro poslovanje unazad dvije godine, HPB je već tijekom 2021. godine snimao potencijalne akvizicijske prilike na tržištu, među kojima je bio i Sberbank. Zato smo na ovu situaciju bili spremni reagirati u ovako iznimno kratkom roku. Preuzimanjem banke jačamo našu tržišnu poziciju i ostvarujemo ciljeve koje smo si zadali.

S obzirom na to da je proteklih dana bio značajan odljev depozita iz Sberbanke, kolika je točno vrijednost njezinih obaveza i imovine koju je HPB preuzeo?

- Izazovi s kojima se Sberbank u proteklim danima suočio su izazovi likvidnosti, koji ne utječu na vrijednost kapitala odnosno imovine banke. Duboko vjerujemo, a i današnji dan pokazuje kako smo vrlo brzo vratili povjerenje klijenta banke, riješili izazove likvidnosti te će posljedično cjelokupna vrijednost banke biti sačuvana.

Kako je uopće utvrđena vrijednost preuzimanja od 71 milijun kuna?

- HPB iznimno uspješno posluje, posljednje dvije godine ostvarili smo rekordne rezultate, samo prošle godine neto dobit od 202 milijuna kuna. Smatramo da iznos koji smo ponudili odražava trenutnu tržišnu vrijednost banke u okolnostima u kojima se Sberbanka nalazila uslijed krize likvidnosti i neizvjesnosti.

Kada bi se zbrajali dosadašnji tržišni udjeli HPB-a i Sberbanka, iznosio bi oko osam posto i bio na razini kojeg ima RBA. Ipak, s odlaskom klijenata proteklih dana promijenili su se i ti iznosi?

- Ovom akvizicijom tržišni udio HPB grupe se sigurno povećava, što je u skladu s našim strateškim usmjerenjem, a mi ćemo se i dalje truditi rasti i širiti svoje poslovanje.

Što ćete učiniti da vam se vrate klijente banke koji su je napustili proteklih dana?

- Prve reakcije koje smo danas dobili nakon otvaranja poslovnica su jako dobre. Ljudi su došli, informiraju se i ne podižu gotovinu. Trenutni podaci i pogotovo današnji dan pokazuju kako je relativno mali broj klijenta povukao svoje depozite, još manji broj je odlučio prestati biti klijent banke, a čak 80% građana je tijekom današnjeg dana odustalo od najavljenih podizanja gotovine. Potrudit ćemo se svim klijentima biti najbolja banka koja možemo, siguran sam da ćemo u tome i uspjeti.

Proces integracije trebao bi trajati oko godinu dana, što će on sve uključivati?

- Proces je iznimno složen i uključuje potpunu integraciju banke u naš sustav. Ta će se integracija događati paralelno s uvođenjem eura pa su pred nama dva izazovna projekta. Prema prvim procjenama integracija banke trebala bi biti završena u roku od godinu dana.

Hoće li Sberbank pod novim imenom i logom biti zasebna banka ili će poslovati kao dio HPB-a?

- Do trenutka integracije bit će zasebna banka i nosit će ime Nova hrvatska banka. Nakon završetka integracije banka će poslovati kao dio HPB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:08