Samo kod nas

Preuzeo ključeve novog POS-ovog stana, a onda ga stavio na prodaju po duplo većoj cijeni

Nedugo nakon objave, vijest se proširila mjestom, a oglas je ubrzo uklonjen
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Samo tri mjeseca nakon što su u Općini Punta putem programa društveno poticane stanogradnje podignuta 22 novoizgrađena stana na internetskim stranica osvanu je oglas o prodaji jednog od tih stanova i to po dvostruko većoj cijeni.

Informacija o prodaji POS-ovog stana čija je izgradnja bila financirana od strane države, ali i Općine Punat brzo se proširila mjestom. S obzirom da maksimalna cijena po kvadratu ovakvih stanova ne smije biti viša od 1,125 eura ne čudi činjenica da se neko okušao u ovakvom poslovnom pothvatu. Zbog velikog negodovanja otočana i lokalne javnosti oglas je nedugo nakon objave uklonjen sa svih internetskih stranica.

Oglas o prodaji stana ukupne površine od 50-ak četvornih metara – koji je, s pripadajućim parkiranim mjestom i okućnicom, u sveukupnoj površini od 67,5 kvadratnih metara ponuđen za 150 tisuća eura za novilist.hr prokomentirao je i načelnik Marinko Žic.

– Malo je reći da sam bio osupnut tom spoznajom i razočaran saznanjem da je nešto takvo u nas uopće moguće. Naravno, to što je uklonjen ne znači i da se ne prodaje što na koncu ništa ne mijenja na stvari i sve nas koji smo sudjelovali u pripremi i realizaciji tog projekta i dalje ostavlja u razočaranju, konsternaciji i s osjećajem dubokog nezadovoljstva – poručio je načelnik Žic.

Kako je do ovog došlo

Naime, izmjenom Zakona o društveno poticanoj stanogradnji iz 2007. godine bilo je propisano da vlasnik stana koji je kupio POS stan, bez obzira na način plaćanja, stan ne može otuđiti, odnosno njime stvarnopravno raspolagati, u roku 10 godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji. Novim izmjenama i dopunama istog tog Zakona usvojenim 2012. godine ta je odredba maknuta te je kupcima takvih stanova tako omogućeno da njima raspolažu, bez zadrške. Jedino ograničenje koje kupci takvih stanova danas zapravo imaju vezano je uz zabranu, odnosno ograničenje stvarno-pravnog raspolaganja kupljenim stanom koji njihovi kupci ne smiju otuđivati prije no što otplate ukupni preostali iznos svog dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate.

Što bi značilo da ukoliko kupac svoj stan odmah isplati u cijelosti s njim može potpuno slobodno raspolagati pa ga tako i odmah prodati ili dati u najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08