NOVE POSLOVNE MOGUĆNOSTI

Presuda u slučaju Epica protiv Applea razveselila domaće programere

Očekuje se pojeftinjenje mobilnih aplikacija i njihovih digitalnih proizvoda, a hrvatski proizvođači mogli bi ostvariti i veće marže
 John Macdougall/AFP

U iduća tri mjeseca mobilne aplikacije na iOS-u, dakle iPhoneu i iPadu, mogle bi pojeftiniti, a hrvatskim proizvođačima mobilnih aplikacija smiješi se mogućnost da naplatu rade mimo Applea i time ostvare veći profit.

U Hrvatskim nezavisnim izvoznicima softvera (CISEx) navode da su se domaćim proizvođačima softvera čak otvorile nove poslovne mogućnosti. Sve je to povezano sa sudskom odlukom u slučaju Epica protiv Applea u SAD-u.

Najskuplji udarac

Epic, proizvođač najpopularnije besplatne igre na svijetu, Fortnitea, preko suda je Appleu zadao dosad najskuplji udarac. Prema odluci suda u SAD-u, Apple mora u idućih 90 dana proizvođačima mobilnih aplikacija omogućiti naplatu i preko vlastitih sustava naplate, a ne isključivo preko njega kao do sada. Rezultat je to presude u slučaju u kojem je Epic, proizvođač Fortnitea, želio dokazati da Apple nelegalno koristi svoj monopol s trgovinom aplikacija AppStore.

Davor Runje, predsjednik CISEx-a, kaže da platforme kao što su Apple i Google uzimaju i do 30 posto uplata potrošača za aplikacije, pretplate na servise i, prije svega, igre, koje čine oko 70 posto svih prihoda AppStorea.

- Posljednjom sudskom odlukom takva praksa nije proglašena monopolističkom, ali je sutkinja ipak dala Appleu rok od 90 dana da omogući alternativne načine plaćanja. Za kompanije koje razvijaju softver ili druge sadržaje, ova vijest znači potencijalno manje troškove i veće profitne marže. Radi se o jako važnoj odluci i neke od članica CISEx-a već rade na rješenjima koja će omogućiti alternativne mogućnosti plaćanja u igrama - kaže Runje.

Definicija tržišta

Treba naglasiti da u osnovi Epic nije uspio. Proizvođač Fortnitea tvrdio je da Apple ima monopol na naplatu na iOS platformi. Riječ je o, kako ga proizvođači mobilnih aplikacija zovu, Appleovu porezu, koji iznosi 30 posto. Iznimno za manje developere, one koji rade ispod milijun dolara na AppStoreu, Apple ga je spustio na 15 posto.

Međutim, sud je odbio takvu definiciju tržišta na kojem se natječe Apple. Prema mišljenju suda, Apple nema ilegalan monopol i ima pravo definirati uvjete za naplatu na svojoj platformi. Stoga je sud mjerodavno tržište definirao kao ono na kojem se provodi naplata mobilnih aplikacija. Vrijednost tog tržišta procijenjena je na 100 milijardi dolara, a kako se na njemu natječu i Google, i Samsung, i drugi veliki igrači, sud je procijenio da Apple nije monopolist. Štoviše, sud je uzeo u obzir i druge najpopularnije platforme, koje koriste isti poslovni model kao Apple.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:34