NAJVITALNIJI DIO GOSPODARSTVA

Prestižne nagrade najboljim obrtnicima: ‘Imate zlatne ruke, Vlada će vas podržati‘

U sedam godina mandata Plenkovićeve Vlade broj aktivnih obrta u Hrvatskoj porastao je za 43 posto

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva, istaknuo je u srijedu premijer Andrej Plenković na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke (HOK) te poručio kako će ih Vlada i dalje podržavati.

"Imate zlatne ruke, pokazali ste da znate dati doprinos hrvatskom gospodarstvu. Vlada će vas podržati, osluhnuti ono što vam je korisno", izjavio je Plenković, dodavši i da nije bilo kruga porezne reforme u kojem se nije išlo u prilog obrtnicima. Sve je to bilo u suradnji i partnerstvu i komunikaciji s HOK-om, istaknuo je pritom.

Plenković je izrazio zadovoljstvo podatkom o rastu broja obrta, navevši da je razdoblju sedam godina mandata njegove Vlade broj aktivnih obrta u Hrvatskoj porastao za 43 posto, ocijenivši kako to znači da Vlada potiče obrtništvo.

Kazao je i kako su ponosni na dio koji se odnosi na obrazovanje, u kojem se postigao visok stupanj suradnje s obrtništvom. Od 2016. do danas, kako je naveo, osigurano je 15.500 strukovnih stipendija, dok ih je u 2015. bilo 350.

Podsjetio je i na mjere Vlade kojima se u vremenima kriza (covid, rat u Ukrajini, energetska kriza ...) pomoglo gospodarstvu i sačuvala radna mjesta. U idućem razdoblju, kako je kazao, ključna su tri cilja - demografska revitalizacija, digitalna transformacija te politika održivog razvoja i zelene tranzicije.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil naveo je da je obrtništvo najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva. Danas ima više od 106 tisuća obrtnika, sedam posto više nego lani, a zapošljavaju više od 215 tisuća ljudi, rekao je, dodavši da je samo u svibnju bilo 1.305 obrta više.

Podsjetio je kako HOK već niz godina upozorava da obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada te kako je sve više deficitarnih zanimanja. Stoga su nužne sveobuhvatne i učinkovite mjere usmjerene na unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja radne snage, a važno je i stvaranje gospodarskog okruženja koje će zadržati ljude u Hrvatskoj, napomenuo je.

Kratohvil je pozvao sve - obrtnike, ministre, Vladu - da to bude zajednička misija.

Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u podršku Vlade. "Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva", rekao je. Ponovio je kako obrtnici trebaju porezno rasterećenje, strože kontrole neregistriranih djelatnosti i priliku za borbu s nelojalnom konkurencijom te prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada.

Na svečanoj Akademiji, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore "Zlatne ruke" te su promovirani novi majstori i majstorice obrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:54