BIO JE NA ČELU SAS-A

Preminuo Stanislav Antić, legendarni direktor jedne od najuspješnijih tvrtki bivše Jugoslavije

Njegov SAS je izgradio dječju bolnicu u Zadru, Autobusni kolodvor, sportsku dvoranu Jazine, zadarski Uskok; investirao je i gradio

Stanislav Antić 

 Jure Miskovic/Cropix

U Zadru je u 92. godini života preminuo jedan od legendarnih direktora zadarskog SAS-a, po mnogo čemu najuspješnije tvrtke bivše države. Stanislav Antić je s punim pravom istican kao primjer najuspješnijeg menadžera i prozapadno orijentiranog direktora, iako se uspon SAS-a može pripisati poslovanju s Rusijom, odnosno klirinškim tržištem. Takvih tvrtki koje su poslovale na klirinškom tržištu bilo je dosta.

Bila je u takvoj poziciji zagrebačka Prvomajska, neke tvrtke u Srbiji i Sarajevu, ali niti jedna nije dosegla standard poslovanja, uključujući i primanja radnika, kao što je to dosegao SAS. Uglavnom zahvaljujući Stanislavu Antiću. „Antić se znao prezentirati i bio je dugo vremena avangardna osoba, jako puno je napravio za tvrtku uključujući tada najveće plaće radnicima ali je ulagao i u zajednicu. Njegov SAS je izgradio dječju bolnicu u Zadru, Autobusni kolodvor, sportsku dvoranu Jazine, zadarski Uskok.... Investirao je, gradio. Između ostalog izgradio je najveću marinu na Jadranu s čarter flotom, brodogradilište.

image

Stanislav Antić

Jure Miskovic/Cropix

"Puno toga je napravio za zajednicu ali treba priznati da je zajednica bila nepravedna prema ovome skromnom, a opet izuzetno pametnom i naprednom čovjeku“ opisuje nam ga jedan njegov bliski suradnik koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime.

Početkom devedesetih našao se na ledu i na meti tadašnjih čelnika zadarskog HDZ-a, a rezultat toga je i urušavanje te vrlo uspješne tvrtke. Nažalost, dosta sposobnih menadžera i uspješnih tvrtki stradalo je na sličan način. I SAS je nestao na način što ga se tadašnje rukovodstvo moćnog Bagata htjelo riješiti Stanislav Antića, ali tako da mu je dalo na upravljanje tvornicu alatnih strojeva.

image

Stanislav Antić

Jure Miskovic/Cropix

Antić se sa svojom nezavisnom listom okušao i na izborima u Zadru i dobio većinu, ali su mu političkom trgovinom kupljena dva vijećnika. Tadašnja vijećnica izabrana na njegovoj listi Renata Peroš zbrinuta je u jednu kulturnu ustanovu i do dan danas je isticana kao primjer političke trgovine. Unatoč tome što je dobio priznanje Zadrana, Antića je to jako pogodilo. Doduše, priznanje institucija odnosno nagradu Grada Zadra dobio je tek 2016. godine.

Tih godina je tek dobio i priznanje HGK Županijske komore Zadar. Vjerojatno se sada neće dugo čekati na ulicu koja će nositi ime Stanislava Antića, inače rođenog Murterarina.

„Jutros kada sam saznao za njegovu smrt imao sam ga na savjesti jer je neki dan zvao telefonom tajnicu moje bivše tvrtke LTH Metalni lijev. Nisam se uspio čuti s njim iako sam mu pokušao uzvratiti poziv dan nakon njegova. Očito je bio već jako bolestan. Bio je legenda na svoj način, a više o njemu će se znati nakon što zadarski novinar Jusup dovrši knjigu o Stanislavu Antiću“, ističe Željko Uzelac još jedan od legendarnih zadarskih gospodarstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:33