Oživljavanje autoindustrije

Premijer dolazi u posjet Rimčevom pogonu u Svetoj Nedelji, evo čemu će razgovarati

Upoznat će i predstavnike Porschea, Hyundaija i Kije koji su u Rimac automobile uložili ukupno 100 milijuna eura
Mate Rimac, pogon Rimac Automobila i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / Damjan Tadić / Hanza Media

Mate Rimac, šef tvrtke Rimac Automobili i premijer Andrej Plenković danas popodne su se bez puno pompe sastali u Banskim dvorima. U razgovoru koji je trajao 45 minuta, a na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva Darko Horvat, Rimac je s premijerom dogovorio konačnu posjetu njegovom pogonu u Svetoj Nedelji.

Budući da premijer Plenković do sada nije bio u Rimčevoj tvornici superautomobila, u petak je odvojio tri sata za obilazak pogona, a tamo će poslušati i njegovo izlaganje na temu kako privući investicije i poboljšati gospodarsku klimu za ulaganja u domaću autoindustriju. Uz premijera Plenkovića, dolazak u Svetu Nedelju potvrdili su i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar gospodarstva Darko Horvat te ministar financija Zdravko Marić, a predviđen je dolazak i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Delegacija vladajućih u Svetoj Nedelji susrest će i poslušati, iz prve ruke, iskustva ulaganja u Hrvatsku od Rimčevi dioničara, predstavnika svjetskih automobilskih tvrtki Porschea, Hyundaija i Kije koji su u Rimac automobile proteklih godina uložili ukupno 100 milijuna eura.

Dodatno, u petak će Rimac s vrhuškom od 11 sati nadalje podijeliti rezultate svoje studije na kojoj su radili dvije godine, a koja analizira zašto Hrvatska u sektoru autoindutrije zaostaje za ostalim, nama bliskim, zemljama Europe i zašto su nas sve runde investicija zadnjih desetljaća naširoko zaoblazila.

Podsjetimo, današnji je sastanak rezultat višemjesečnih dogovora između Plenkovića i Rimca koji se prošli mjesec za Jutarnji list požalio da nikako ne može dobiti termin za sastanak s premijerom.

- Znaju oni za moje ideje. Već sam ih u par navrata spomenuo. Hoću ih prezentirati vrhu Vlade, ali još nismo uspjeli uskladiti termine. Dao sam im datume u sljedeća dva mjeseca kad sam dostupan i čekam povratnu informaciju kad Plenković može doći i vidjeti prezentaciju, kazao je tada Rimac.

Premijer se, evo do sada, nije oglasio, niti posjetio Svetu Nedelju. Međutim, Rimac nije čekao prekriženih ruku već je u svibnju s javnosti podijelio 19 mjera za razvoj autoindustrije u Hrvatskoj na Croatia E-mobility Forumu. Upozorio je tom prilikom Vladu da smo mogli imati do 50 tisuća novih radnih mjesta u toj industriji, ali i gotovo pola milijarde dolara više u proračunu, dostatno za “jedan i pol Pelješki most, 23 sveučilišna doma ili 53 škole”, da smo pravovremeno krenuli u privlačenje takvih investicija. Kao što su to činile zemlje u okolici - Češka, Slovačka i Mađarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05