MARIJAN ĆURKOVIĆ

Prekaljeni stručnjak upozorava: ‘Ova situacija me podsjeća na scenarij iz 80-ih godina, kada bi inflacija pojela osiguranje‘

On navodi mogućnost poskupljenja obaveznog automobilskog osiguranja kao posljedicu inflacije

Marijan Ćurković

 CROPIX/V.V.

Nekadašnji direktor Croatia osiguranja i bivši predsjednik HAK-a Marijan Ćurković objavio je zanimljiv komentar na portalu Osiguranje.hr, u kojem navodi mogućnost poskupljenja obaveznog automobilskog osiguranja kao posljedicu inflacije. Ćurković naglašava da su inflacija i osiguranje od automobilske odgovornosti dovoljan argument za povećanje premija osiguranja od automobilske odgovornosti.

Ćurković napominje kako sadašnja inflacija podsjeća na onu iz 80-tih godina prošlog stoljeća te podsjeća kako je tada osiguranje bilo izloženo velikim problemima. Ističe da tada nije bilo legalno ugovarati valutnu klauzulu u ugovorima o osiguranju te da je prevladavalo načelo novčanog nominalizma. Posljedice su, napominje, bile katastrofalne. "Osiguranici su plaćali premiju i ugovarali osigurane svote koje je potom inflacija pojela, tako da je nastala situacija u kojoj osigurani nisu bili osigurani", podsjeća Ćurković.

Ćurković navodi primjer životnih osiguranja koje su građani ugovarali na rok od 10, 15 ili 20 godina s iznosom ugovorene svote. Tim iznosom, kako napominje Ćurković, su nakon proteka tog roka mogli kupiti dvije tramvajske karte.

"Životno osiguranje je tada gotovo nestalo iz portfelja osiguravatelja, što su vješto iskoristili austrijski osiguravatelji prodajući police osiguranja na našem tržištu, ali s mjestom zaključenja ugovora u Austriji", kaže Ćurković te podsjeća na primjer duhovitog slogana jednog osiguravatelja koji je glasio da polica osiguranja služi za registraciju vozila, a ne za isplatu štete. To je, kako navodi, jasan primjer utjecaja inflacije na osiguravatelje.

Ćurković napominje da su, nasreću, danas valutne klauzule dozvoljene, da je načelo novčanog nominalizma potisnuto te da su se antiinflacijske klauzule u ugovorima počele primjenjivati i zbog zaštite osiguravatelja i zbog zaštite osiguranika.

U današnjoj situaciji, kako primjećuje Ćurković, životno osiguranje je zamrlo jer je osiguranik uvjeren da neće ostvariti bonus. Smatra se da je to loš način štednje, što je bio glavni motiv kupnje police životnog osiguranja. Ćurković naglašava da je osiguranje od automobilske odgovornosti obavezno zbog zaštite vozača i oštećenih osoba u prometu, tako da sustav koji ne udovoljava ovoj zadaći nije dobar. "Osiguravatelji će moći izvršiti svoju obvezu samo u slučaju kada premija pokriva rashode te imaju dovoljno sredstava u svakom trenutku za isplatu šteta", kaže

Čurković iznosi podatak kako je liberalizacija tržišta nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji dovela do pada premije osiguranja pa sada prosječna premija iznosi 1087 kuna, a prije devet godina bila je čak 1521 kunu. Danas je ta premija manja nego u susjednoj Bosni i Hercegovini. "U međuvremenu štete nisu rasle, nego su se povećale. Povećale su se po broju i po iznosima, a pogotovo one za nesreće s teško ozlijeđenima i poginulima", primjećuje Marijan Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52