Eurochambres

Predviđa se povoljna godinu za hrvatsko gospodarstvo: Naši gospodarstvenici su među najoptimističnijima

Najviše ih zabrinjavaju troškovi rada i nedostatak radnika

Ilustrativna fotografija

 Agnieszka Olek/Caia Image/Profimedia

Istraživanje udruženja gospodarskih komora Eurochambresa za 2024. pokazalo je da su hrvatski gospodarstvenici među najoptimističnijima, zbog pristupačne cijene energije i sirovina, a zabrinjavaju ih troškovi rada i nedostatak radnika.

U pogledu procjene rasta poslovanja u sljedećoj godini, pokazalo se da su hrvatski gospodarstvenici među najoptimističnijima u okviru Eurochambresova istraživanja.

"Štoviše, čak su pokazali i višu razinu optimizma nego u prošlogodišnjemu istraživanju. Ono što su poduzetnici istaknuli kao najveći izazov dolazi s tržišta rada, a odnosi se na troškove rada i nedostatak kvalificirane radne snage, dok su istodobno pokazali manju zabrinutost oko pitanja cjenovno prihvatljive energije i sirovina nego prošle godine", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović.

image

Luka Burilović

Ivana Grgic/Cropix

Takva razna optimizma može biti povezana s činjenicom da je ova godina bila specifična za Hrvatsku zbog pristupanja eurozoni i schengenskom prostoru. Također, iz HGK-a smatraju da je i razlog to što smo relativno dobro prebrodili globalnu energetsku krizu i ekstremnu inflaciju te smo zadržali gospodarsku aktivnost na trendu rasta koji je među najvišima u Europskoj uniji.

Istraživanje je obuhvatilo 43 tisuće europskih poduzetnika iz 27 zemalja čiji su odgovori pokazali blago poboljšanje gospodarske klime u odnosu na povijesno niske razine od prije 12 mjeseci. No, neizvjesnost je prisutna i za sljedeću godinu zbog faktora kao što su nabava energije i sirovina, troškovi rada i nedostatak kvalificiranih radnika.

Stoga, šanse da vidimo snažni postpandemijski oporavak izrazito su male upravo zbog tih faktora, piše u izvješću o istraživanju.

Sudionici istraživanja zbog toga i zbog oštrog pada povjerenja u poslovanje prošle godine, očekuju još jednu tešku godinu. Istraživanje pokazuje da su europska poduzeća nešto manje pesimistična u pogledu domaće prodaje, izvoza, zapošljavanja i investicija u idućoj godini u usporedbi sa stanjem od prije 12 mjeseci.

No, rezultati ukazuju da visoke potrošačke cijene i niska osobna potrošnja teško pogađaju domaću prodaju, a istovremeno očekuje se da će visoke kamatne stope opteretiti privatne investicije.

"Europska poduzeća prisiljena su predugo stiskati kočnicu, što šteti našem oporavku i konkurentnosti. Europski političari moraju im pomoći da promijene brzinu s one koja predstavlja preživljavanje na onu koja predstavlja uspjeh, umjesto da ograničavaju njihov rast prekomjernim propisima", rekao je predsjednik Eurochambresa Vladimír Dlouhý.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 03:53