izlazak na burzu

Predstoji nam godina tehnoloških IPO-a

I dok se za Rimac Automobile još ne zna gdje bi mogli napraviti IPO, Silvio Kutić i njegova dva poslovna partnera već su odlučili da će to izvesti na burzi u New Yorku
Silvio Kutić
 Srecko Niketic/Cropix

Obistini li se najava njemačkog poslovnog mjesečnika Manager Magazina o terminu izlaska Rimac Automobili na burzu, iduća bi godina mogla biti godina hrvatskih tehnoloških IPO-a. Tada bi na burzu trebao izaći Rimac. No, ta vijest dolazi nakon što je početkom ove godine suosnivač i izvršni direktor Infobipa, čiji je cilj stvoriti najveću tvrtku u Hrvatskoj, izjavio da prvog hrvatskog jednoroga na burzi vidi u roku od 18 do 20 mjeseci.

To znači da će Infobip na IPO krajem 2022. ili najkasnije siječnju ili veljači 2023. godine. I dok se za Rimac Automobile još ne zna gdje bi mogli napraviti IPO, Silvio Kutić i njegova dva poslovna partnera već su odlučili da će to izvesti na burzi u New Yorku.

Na val koji su stvorili tom najavom reagirala je treća najveća softverska tvrtka u Hrvatskoj i jedna od deset najvećih IT kompanija unas. Span će, naime, upravo danas 18. lipnja odlučivati na svojoj Glavnoj skupštini hoće li izlistati svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Direktor i pojedinačno najveći suvlasnik Spana, Nikola Dujmović, kako smo pisali u prosincu, to je već potvrdio da želi.

Tvrtka se za to priprema već neko vrijeme. U branši se komentira da će Span kroz taj potez, kroz koji će sve svoje dionice ponuditi na tržištu, ujedno stvoriti dobro rješenje da svojim zaposlenicima omogući da unovče svoje udjele, kao i da poveća razinu transparentnost na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:04