Adrian Ježina

Predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska: Naprednom tehnologijom postavljamo nove standarde i gradimo budućnost digitalnog društva

Privatnim i poslovnim korisnicima omogućili smo pristup visokokvalitetnoj infrastrukturi i brzinama prijenosa podataka kao u tehnološki najrazvijenijim gradovima zapadne Europe

Predsjednik uprave Telemach Adrian Ježina

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Poslujemo u vremenima intenzivnih promjena i nestabilnosti. Energetska kriza, logistički izazovi i geopolitički sukobi odrazili su se na uvjete poslovanja u cijelom svijetu, a izbori u Americi i Europi unijeli su dodatnu dozu neizvjesnosti. Ne možemo se više slijepo držati dugoročnih, a niti srednjoročnih planova, nego moramo biti spremni u svakom trenutku agilno reagirati te primijeniti nužne promjene kako bismo ostali izazivač koji mijenja domaće telekomunikacijsko tržište.

Prepoznavanje i razumijevanje faktora koji utječu na poslovne odluke ključni su za uspješno upravljanje rizicima s kojima se suočavamo. Malo optimizma ipak daje što smo prošle godine dosegnuli vrhunac inflacije i kamatnih stopa, što potvrđuje i nedavno smanjenje kamatnih stopa Europske središnje banke. Vijest je to koja se tiče svih nas jer smo se prošle godine pridružili eurozoni i šengenskom prostoru.

Za Hrvatsku kao turističku zemlju bio je to važan, povijesni korak. Sama tranzicija na euro, drugu najvažniju valutu na svijetu, odvila se bez značajnih poteškoća, a društvo je novu valutu prihvatilo relativno bezbolno. Unatoč troškovnim pritiscima i učinku konverzije kune u euro na povećanje ukupne razine potrošačkih cijena u Hrvatskoj, makroekonomsko okruženje je ocijenjeno kao relativno stabilno. Neovisno o kretanjima na tržištu, inflatornim pritiscima i geopolitičkim situacijama, telekomunikacijski sektor se pokazao znatno otpornijim u odnosu na neke druge, ponajviše jer su telekomunikacijske usluge, uslijed ubrzane digitalizacije, postale neizostavan dio svakodnevice.

U Telemachu smo se snažno usmjerili na održivost i fleksibilnost u poslovanju. Kao društveno odgovorna kompanija smo poduzeli sve potrebne korake kako bismo ispunili obveze prema zajednici u kojoj živimo i djelujemo. Naglasak smo stavili na minimiziranje utjecaja na okoliš, ulaganje u pozitivne društvene promjene i osiguravanje poticajnog okruženja za buduće generacije.

Ostali smo predani našim investicijskim planovima. Nastavili smo sa snažnim ulaganjima u spektar te mobilnu i fiksnu mrežu, kako bismo infrastrukturom stvorili nužne preduvjete i pridonijeli daljnjoj digitalnoj transformaciji Hrvatske, a samim time i gospodarskom rastu te društvenom razvoju. Cilj nam je bio unaprijediti korisničko iskustvo te osigurati rast u svim poslovnim segmentima. Uspješno smo ostvarili zadane ciljeve, čime smo stvorili dodatnu vrijednost za naše korisnike i vlasnike kompanije.

Prema podacima Financijske agencije na temelju godišnjih financijskih izvješća tvrtki, uvršteni smo na 58. mjesto top 100 najvećih kompanija, što predstavlja značajan napredak u usporedbi s 2022. godinom, kada smo bili plasirani na 65. mjesto. Iako smo na tržište došli kao posljednji konvergentni operator, naš utjecaj je bio značajan te smo kao izazivači velikim ulaganjima ubrzali cjelokupne investicije u fiksne mreže u Hrvatskoj i značajno pridonijeli daljnjoj digitalizaciji društva. To potvrđuje i Izvješće Europske komisije o stanju digitalnog desetljeća za 2023. godinu, prema kojem je Hrvatska postigla napredak u razvoju fiksne digitalne infrastrukture, posebno uvođenjem optičke mreže, s 39 na 54 posto u promatranom razdoblju. Istovremeno, pokrivenost 5G mrežom povećana je s 34 na 82 posto stanovnika.

Danas smo prepoznati kao prvi operator koji u Hrvatskoj masovno implementira najnapredniju 10 Giga optičku mrežu. Privatnim i poslovnim korisnicima omogućili smo pristup visokokvalitetnoj infrastrukturi i brzinama prijenosa podataka kao u nekim tehnološki najrazvijenijim gradovima zapadne Europe. Telemach je u svega tri godine osigurao optiku za gotovo 200 tisuća kućanstava u dvanaest gradova diljem Hrvatske. Nastavljamo s intenzivnom gradnjom s ciljem da do kraja 2027. godine pokrijemo veliki dio zemlje, odnosno više od 500 tisuća kućanstava.

S druge strane, ulaganjem u modernizaciju naše mobilne 5G mreže, s kojom smo prisutni diljem zemlje, osiguravamo spremnost za uvođenje naprednih usluga temeljenih na 5G standardima. Tako najširoj populaciji dajemo potpuno 5G iskustvo. Međutim, napredne tehnologije same po sebi nemaju svrhu ako nisu dostupne široj populaciji, kroz pametne uređaje i aplikacije te odgovarajuće pakete usluga.

Veliki fokus stavili smo na agilnost i inovativnost u poslovanju kako bismo na što brži i efikasniji način odgovorili na potrebe korisnika koje se mijenjaju brže nego ikada prije. Kontinuirano osluškujemo i analiziramo tržište te smo uložili dodatne napore kako bismo stekli dubinsko razumijevanje potreba i digitalnih navika korisnika.

Stečena saznanja primijenili smo na dizajniranje digitalnih usluga koje su jednostavne, transparentne i usmjerene na poboljšanje korisničkog iskustva te izgradnju dugoročnog odnosa temeljenog na povjerenju. Upravo se razumijevanje korisnika pokazalo ključnim za osiguravanje rasta na tržištu. Prilagođavanje portfelja usluga doprinijelo je tome da ostanemo prepoznati na iznimno kompetitivnom tržištu telekomunikacija koje je, usudio bih se reći, u jednu ruku i prezasićeno te da zadržimo lojalnost korisnika i u mnogim segmentima steknemo konkurentsku prednost.

Prema internim istraživanjima, zadovoljstvo naših korisnika na našoj optičkoj mreži izuzetno je visoko, i to daleko iznad konkurencije. Telemach je sve više prepoznat kako pouzdan partner i od strane poslovnih korisnika, među kojima se ističu renomirane kompanije u bankarskom sektoru te u FMCG i automobilskoj industriji.

Da idemo u dobrom smjeru i da su korisnici prepoznali naša kontinuirana ulaganja, ali i činjenicu da na domaćem telekomunikacijskom tržištu nudimo najveću vrijednost za novac, potvrđuju i podaci Centralne administrativne baze prenesenih brojeva. Naime, u 2023. najviše korisnika mobilnih mreža u Hrvatskoj svoj je broj prenijelo upravo u Telemach.

U istom smjeru snažno nastavljamo i u razdoblju pred nama - gradimo budućnost digitalnog društva te korisnicima pružamo tehnološki najmoderniju i najnapredniju uslugu koju činimo dostupnu svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 11:19