Balázs Békeffy

Predsjednik Uprave OTP banke: Nastavljamo s našom posvećenošću budućnosti kako bi i dalje bili banka koja je prvi izbor svojih klijenata

Istraživanja pokazuju iznimno visoko zadovoljstvo naših klijenata uslugom koju pružamo, a lani smo ostvarili i iznimno rast aktive od gotovo 16 posto, uz dvocifreni rast kredita građanstvu i pravnim osobama

Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke

Proteklu godinu ni u kojem pogledu ne možemo opisati kao uobičajenu poslovnu godinu, kako na međunarodnom, tako i na domaćem planu. Ta konstatacija vrijedi od samih njenih početaka. Naime, iščekivanje konačnog usporavanja i prestanka pandemijskog pritiska prekinuo je početak agresije na Ukrajinu, rat za kojeg nitko nije očekivao da se može dogoditi na teritoriju moderne Europe.

U jednom trenutku sva ekonomska predviđanja i modeli su postali zastarjeli, a brza i kaotična reakcija tržišta zahtijevala je odlučne i dobro promišljene poteze ekonomskih politika, ali i na nivou svakog poslovnog subjekta pojedinačno. Ratom izazvani kaos, osobito na tržištu energije i hrane, dodatno je ojačao inflacijsku spiralu i učinio rješavanje tog globalnog problema još kompleksnijim zadatkom za monetarne vlasti diljem svijeta. Usprkos odlučnoj reakciji i podizanju referentnih kamatnih stopa na glavne svjetske valute na najveće razine u ovom tisućljeću inflacijska neman se pokazala kao iznimno otporna te je drastično obilježila živote svih nas kroz 2022.

No, bez obzira na sve to treba istaknuti da se hrvatsko gospodarstvo, uz značajnu pomoć Vlade, iznimno dobro nosilo sa svim nabrojenim izazovima. Pravovremeno osiguranje dovoljnih količina plina, uz zamrzavanje cijene električne energije bio je snažan vladin impuls u očuvanju konkurentnosti gospodarstva, ali i životnog standarda građana.

U opisanom okuženju Hrvatska je uspjela biti najbrže rastuća ekonomija u CEE regiji, te četvrta najbrže rastuća ekonomija u EU, što je svakako priznanje svim dionicima.

Konkretno u prošloj godini ostvaren je realni rast BDP-a od 6,3 % pri čemu je gotovo jednak doprinos došao i od osobne potrošnje i od investicija. Dodatno raduje i činjenica da je doprinos neto izvoza rastu bio neutralan, iako je bilo mnoštvo otegotnih okolnosti, kao što su veći rast uvoznih od izvoznih cijena potaknut najviše energetskom krizom i rastom cijena većine sirovina. Ne manje važno je spomenuti i povoljniju strukturu izvoza, zahvaljujući rastu robnog izvoza u 2022. godini od 31,4%.

Na drugoj strani ostao je golem izazov inflacije koja je, mjereno indeksom potrošačkih cijena, značajno ubrzala u 2022. godini na prosječnih 10,8% u odnosu na samo 2,6% iz godine ranije.

Kao jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i konačnu objavu popisa stanovništva, koji je s punim pravom jako aktualizirao demografsku situaciju i politiku kao jednu od ključnih ekonomskih politika kako danas, tako i za budućnost. Trendovi na tržištu rada jasno ukazuju koliko je nužna koordinirana i usuglašena politika, koja je u stanju preokrenuti negativna kretanja na ovom polju.

Koliko je događanjima bogata prošla godina govori i činjenica da tek sad spominjem 2 povijesna koraka za Hrvatsku, koja su se tehnički odvila početkom 2023., ali je veliki dio priprema za njihovu uspješnu realizaciju odrađen upravo kroz 2022. Naravno riječ je o uvođenju eura i ulasku u Schengenski prostor. Nedvojbeno oba događaja dati će značajan impuls ekonomskom napretku i povećanoj integraciji Hrvatske u EU.

Kad napravim odmak s makroekonomskih tema na rezultate OTP Grupe u Hrvatskoj moram istaknuti veliko zadovoljstvo svim postignutim, što je prije svega zasluga naših djelatnika, a na čemu im i ovog puta zahvaljujem. Posebno želim istaknuti fantastičan posao prelaska na euro koji smo odradili na način da smo svim našim klijentima osigurali brzu i sigurnu tranziciju u euro okruženje u rekordnom roku uz mogućnost korištenja cijele bankomatske mreže od prvih minuta prelaska na euro 1. siječnja 2023. godine.

Lani smo ostvarili i iznimno visok rast aktive, od gotovo 16%, uz dvocifreni rast kredita građanstvu i pravnim osobama, uz zadržavanje visoke kvalitete našeg portfelja. Rezultat toga je povećanje našeg tržišnog udjela uz dosezanje povijesno najvećih udjela po svim kategorijama kredita.

Neovisna istraživanja pokazuju iznimno visoko zadovoljstvo naših klijenata uslugom koju pružamo, a osobito kvalitetom i dodatnom vrijednošću našeg prodajnog osoblja, što nas čini osobito ponosnim.

Sve to dovelo je i do dvocifrenog rasta po svim kategorijama transakcijske aktivnosti naših klijenata preko računa kod OTP-a Hrvatska.

Ništa manje nisu važni svi napori i nastojanja koja banka ulaže u zadovoljstvo svojih djelatnika stvarajući ugodno radno okruženje, te omogućuje balans između privatnog i poslovnog dijela života. Nastavili smo s kombinacijom rada od kuće i iz ureda, gdje god to poslovne aktivnosti dopuštaju. Inflacijskim povećanjem plaća kod najvećeg dijela zaposlenika pokušali smo i umanjiti utjecaj krize.

Uistinu sam ponosan što je našu kvalitetu prepoznao i renomirani Global Finance te nam dodijelio čak dvije nagrade za sve urađeno: proglašeni smo najboljom bankom u Hrvatskoj, i dodatno već deveti put najboljom bankom skrbnikom.

U ovoj godini nastavljamo dalje s našom posvećenošću budućnosti, digitalizaciji, implementaciji ESG standarda u sve segmente poslovanja kako bi osigurali status banke koja će uvijek biti prvim izborom svojih klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:27