Mate Botica

Predsjednik Uprave Odašiljača i veza: Počeli s novim projektima koji će stvoriti nove prilike u godinama koje dolaze

Konzervativno upravljanje našom bilancom u prethodnim godinama omogućuje nam dodatnu ekspanziju u godinama koje dolaze, a trend povećanja investicija namjeravamo dodatno intenzivirati i to investirajući u energetski i tržišno optimalne tehnološke platforme

Mate Botica

 Dragan Matic/Cropix

Još 1.000 dana i OIV će proslaviti svoj 100. rođendan. Mijenjajući svoju pravnu i organizacijsku strukturu, već 97 godina OIV neprestano objedinjava djelatnosti odašiljanja radijskih i televizijskih sadržaja, izgradnje i održavanja sustava veza i prijenosa signala. Svoju povijest ukorijenili smo u tradicijama razvoja hrvatskog društva čiji smo ključni faktor promjena i uspjeha. Naša infrastruktura omogućuje komunikaciju sa cjelokupnim stanovništvom Hrvatske (99%), kriznu komunikaciju za vrijeme epidemija, potresa i drugih nacionalnih ugroza, te mobilizaciju i jedinstvo širokih slojeva stanovništva. Nova infrastruktura koju gradimo kroz NP-BBI program omogućit će preduvjete za daljnji razvoj hrvatske IT industrije i gospodarstva općenito u svim pa i najudaljenijim i manje naseljenijim krajevima naše zemlje. Niti jedna druga organizacija u RH ne omogućava stavljanje odabrane teme u fokus cijelog društva, zelene tranzicije, zdravstvenih i društvenih pitanja svih prioriteta RH i širokog kruga nositelja različitih općih i javnosti korisnih interesa.

Naša jedinstvenost i tržišna pozicija nisu vječne. Odašiljanje - naš core business ima tehnološki i tržišno ograničenu budućnost. Iz tog razloga širimo svoj poslovni fokus i diversificiramo vlastito poslovanje. Tri segmenta IT industrije, telekomunikacije, radio komunikacije i računalstvo kroz povijest su se razvijale kao zasebni sektori. Oštre granice između tih sektora sada se brišu, a donedavno zasebni sektori sazrijevaju i međusobno se povezuju. Konvergencija između telekomunikacija i radio komunikacija odvija se kroz tehnički proces (integracija mreža i sustava), funkcionalni proces (konvergencija usluga) i korporativnu (organizacijsku) konvergenciju. Tehničke mogućnosti koje nude moderne mreže omogućuju dodatnu funkcionalnost novih usluga, što zamagljuje tehničku i regulatornu granicu. U tijeku je velika transformacija modaliteta i mogućnosti distribucije sadržaja. Od tradicionalne distribucije sadržaja preko odašiljačkih sustava, već je dugi niz godina moguć prijenos sadržaja kroz kabelske, telefonske i satelitske sustave. Multi modalna distribucija sadržaja, povećan broj raspoloživih ekrana u svakom kućanstvu (TV, PC, pametni telefoni) omogućuju streaming i personalizaciju sadržaja na zahtjev i integraciju sadržaja s društvenim mrežama. Iz homogenih sustava stvaraju se kompleksni heterogeni sustavi. U tom novom svijetu sutrašnjice, OIV nastoji pronaći svoje mjesto, pripremiti se i biti ispred krivulje nadolazećih promjena.

Širenjem OIV-ove telekomunikacijske infrastrukture indirektno pospješujemo ubrzano širenje ponude novih usluga telekomunikacijskih kompanija i konkretno stvaramo nove vrijednosti krajnjim korisnicima. Poslovni fokus OIV-a širimo kroz 4 strateška pravca - promjenu portfelja usluga, širenje na druga tržišta, restrukturiranje vlastite organizacije i procesa, te širenje prodajnih i kanala distribucije usluga.

U proteklih pet godina, aktivnom diversifikacijom poslovanja, smanjili smo poslovnu ovisnost o uslugama odašiljanja i ovisnost prihoda o malom broju kupaca. Proširenjem djelatnosti na profesionalne usluge širokog spektra elektroničkih komunikacija ojačali smo bazu korisnika i stvorili nove izvore prihoda. Dodatno povećavamo investicije i ojačavamo već otprije dobre partnerske odnose sa svojim kupcima. U sljedeće dvije godine planiramo nastaviti investicijski ciklus koji će, vjerujemo, nadmašiti ukupne investicije OIV-a posljednjih 15 godina. Namjeravamo odgovorno i mudro alocirati kapital i naše investicije usmjeriti u dugoročne projekte. Konzervativno upravljanje našom bilancom u prethodnim godinama omogućuje nam dodatnu ekspanziju u godinama koje dolaze, a trend povećanja investicija namjeravamo dodatno intenzivirati i to investirajući u energetski i tržišno optimalne tehnološke platforme. Veći naglasak stavit ćemo i na operativnu učinkovitost, stvaranje sinergija, dodatno smanjenje troškova konsolidacije poslovanja, ali i mogući rast kroz nove akvizicije.

Posebno se radujemo širenju našeg poslovanja kroz razvoj novih usluga i širenje na druga tržišta. Već smo započeli s novim zanimljivim projektima koji će generirati nove vrijednosti i stvoriti nove prilike u godinama koje dolaze.

OIV i Hrvatska sve više dijele ekonomsku perspektivu europskih gospodarstava. Kao kapitalno intenzivna i infrastrukturno orijentirana kompanija, OIV prepoznaje realnost međuovisnosti i ulaže u dugoročne projekte, a svoj rast temelji na stabilnosti i dugoročnim očekivanjima. Na europsko gospodarstvo još uvijek najviše utječu geopolitičke napetosti, poremećeni energetski i dobavni lanci, nesigurnost opskrbe i volatilnost cijena energenata, ali očekujemo da će zelena tranzicija stvoriti dodatne prilike za rast i razvoj.

Hrvatsko gospodarstvo je sve manje oslonjeno samo na sebe, odnosno sve je više integrirano s gospodarstvom EU. Rast svog gospodarstva Hrvatska treba sve više pronalaziti u velikom zajedničkom EU tržištu, u iskorištavanju mogućnosti koje ono nudi. Sve nas zajedno očekuje razdoblje neizvjesnosti, velikih i brzih promjena u financijskom, geopolitičkom i u makroekonomskom okruženju. Radikalne i brze promjene u tehnologijama i poslovnim modelima zahtijevat će od OIV-a općenito brzu prilagodbu i razvoj većeg broja kompetencija. Prilike za rast OIV-a, ali i cijelog hrvatskog gospodarstva u prepoznavanju su i zajedničkom iskorištavanju mogućnosti koje to veliko Europsko tržište nudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:59