Ivan Ergović

Predsjednik Uprave NEXE: Odgovornost i inovacija: put NEXE Grupe prema održivoj budućnosti

Naša strategija usmjerena je na dugoročnu održivost kroz inovacije koje omogućavaju smanjenje ugljičnog otiska i energetsku učinkovitost

Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE

 TIN JERGER/

U svijetu koji se neprestano mijenja, izazovi poput klimatskih promjena, ekonomske nestabilnosti i tehnološke transformacije svakodnevno oblikuju našu stvarnost. Upravo u takvim uvjetima NEXE Grupa se nastoji prilagoditi i predvoditi promjene koje će definirati budućnost industrije građevinskih materijala.

Kroz posljednjih nekoliko godina, suočavajući se s globalnim izazovima poput korone, prekida dobavnih lanaca, energetske krize potaknute ratom u Ukrajini…, naša Grupa nije samo održala stabilnost, nego je ostvarila i značajan rast. Zahvaljujući proaktivnom pristupu i strateškom planiranju uspješno smo prebrodili brojne prepreke, potvrđujući snagu i otpornost naše korporativne strategije. U 2023. godini ostvarili smo rast konsolidiranih prihoda od prodaje za 3,7%, dok su ukupni poslovni prihodi porasli za 2,7%.

Unatoč povećanju poslovnih rashoda za 2,3%, učinkovito smo upravljali troškovima i istovremeno investirali u strateške projekte koji će oblikovati budućnost naše industrije. U 2023. godini realizirani su brojni projekti s ciljem ostvarenja Strategije NEXE Grupe za razdoblje 2022.-2030. godine, koja obuhvaća razvoj projekata za smanjenje ugljičnog otiska, ulaganje u obnovljive izvore energije, implementaciju kružnog gospodarstva, proizvodnju niskougljičnih cemenata i građevinskih materijala te digitalnu transformaciju, omogućavajući tako NEXE Grupi da postavlja standarde u industriji te i dalje jača stupanj svoje spremnosti na tržišne okolnosti, osiguravajući dugoročni razvoj i održivost poslovanja. Pozitivni trendovi poslovanja potvrda su ispravnosti strateškog smjera NEXE Grupe.

Prošle smo godine dovršili i prvo izvješće o održivosti NEXE Grupe, puno ranije nego što su to predviđale zakonske obveze, a sve u cilju transparentnosti odgovornog poslovanja Grupe. Strategija NEXE Grupe usmjerena je na dugoročnu održivost kroz inovacije koje omogućavaju smanjenje ugljičnog otiska i energetsku učinkovitost. Uzimajući u obzir da je industrija cementa jedan od najvećih svjetskih emitera CO2, naša je misija jasna - transformacija proizvodnih procesa tako da oni postanu što održiviji. Na čelu tih naših inicijativa je projekt CO2NTESSA, koji predstavlja naš najveći pojedinačni korak prema klimatskoj neutralnosti. S planiranim iznosom ulaganja od 400 milijuna eura, CO2NTESSA nije samo financijski značajan projekt, nego postavlja temelje za revoluciju u industriji cementa.

Projekt podrazumijeva modifikaciju procesa proizvodnje klinkera u tvornici cementa u Našicama i proizvodnju cementa bez emisija CO2 u atmosferu od 2029. godine. Implementacijom tehnologije Polysius PureOxyfuel, koju je razvio Thyssenkrupp, projekt će omogućiti hvatanje i skladištenje više od 700 tisuća tona CO₂ godišnje. To će u potpunosti eliminirati emisije CO₂ iz našeg proizvodnog procesa. Dodatno, geološka pogodnost lokacije Bockovac omogućava efikasno skladištenje uhvaćenog CO₂, čime se otvara put za stvaranje regionalnog čvorišta za trajno zbrinjavanje CO₂.

Važnost projekta CO2NTESSA proteže se daleko izvan granica naše kompanije. On predstavlja ključni dio naše šire strategije održivosti i ima značajne implikacije ne samo za Slavoniju iz koje dolazimo te za našu Hrvatsku nego i za cijelu Europsku uniju. Ovim se projektom NEXE Grupa pozicionira kao lider u tranziciji prema niskougljičnoj budućnosti, stvarajući nove standarde u industriji. Istovremeno, s ovim projektom otvarat će se nova radna mjesta u Slavoniji, i to visokokvalificirana radna mjesta, što može biti poticaj našim mladim iseljenim obiteljima da se vrate svojim domovima.

Zahvaljujući širokoj podršci kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini CO2NTESSA dobiva priznanje kao model za dekarbonizaciju u industriji. U skladu s europskim zelenim planom, projekt odgovara na izazove klimatskih promjena i postavlja Hrvatsku kao ključno čvorište za upravljanje CO2 u regiji. O važnosti projekta za Republiku Hrvatsku govori i njegovo uvrštenje na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija također igra ključnu ulogu u našem strateškom pristupu. Uvođenjem naprednih tehnologija poboljšali smo efikasnost naših operacija i osigurali da NEXE Grupa ostane na čelu industrijske inovacije. Ove inicijative pozicionirale su nas kao lidera u sektoru i omogućile da se brzo prilagodimo promjenjivim tržišnim uvjetima.

Zahvaljujući ovim projektima i inicijativama NEXE Grupa je više nego spremna suočiti se s budućim izazovima, a naša posvećenost održivosti i inovacijama nastavit će biti ključni pokretač našeg dugoročnog uspjeha. Naš napredak i uspjeh u ovim projektima nisu samo naš uspjeh, to je uspjeh cijele zajednice i industrije koja teži prema boljoj, zdravijoj i održivijoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 00:04