Željko Raguž

Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik: Luka Dubrovnik, srce Jadrana koje povezuje svijet

Sa svojom posvećenošću održivom razvoju i napretku, Luka Dubrovnik d.d. ostaje ključni stup lokalne zajednice i ekonomski motor koji će i dalje oblikovati budućnost Dubrovnika i Hrvatske

Željko Raguž, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik

Luka Dubrovnik d.d. smještena je u jednom od najljepših gradova na svijetu, Dubrovniku, i predstavlja vitalnu točku pomorske infrastrukture Hrvatske. Kao strateški važna luka na južnom dijelu Jadranskog mora, ova tvrtka nije ključna samo za gospodarstvo regije, nego je i simbol povijesne i suvremene povezanosti Hrvatske s globalnim trgovinskim tokovima.

Luka Dubrovnik ima bogatu povijest koja se proteže kroz stoljeća. Njezino povijesno značenje počiva na dugoj tradiciji pomorstva i trgovine. Već u srednjem vijeku Dubrovnik je bio poznat kao značajno trgovačko središte, a njegova je luka služila kao važna točka za trgovinu između Mediterana i ostatka Europe. Blizina Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Italiji dodatno povećava njezinu važnost kao regionalnog logističkog čvorišta. Godine 1952. osniva se Luka Dubrovnik kao moderna luka koja zadovoljava potrebe rastuće pomorske trgovine i turizma.

Tijekom desetljeća tvrtka je neprestano unapređivala svoje kapacitete i infrastrukturu, prateći suvremene tehnološke trendove i prilagođavajući se zahtjevima tržišta. Danas Luka Dubrovnik d.d. temelji svoje poslovanje na koncesijskim ugovorima te nudi infrastrukturu koja može primiti raznovrsne tipove plovila, od brodica do luksuznih kruzera.

Izuzetno je važna za kruzersku industriju jer svake godine prima velik broj luksuznih kruzera koji dovoze tisuće turista u Dubrovnik, pridonoseći lokalnom turizmu i gospodarstvu. U našem “vjerojatnom budućem razvoju poslovanja” je težnja za gradnjom međunarodnog putničkog terminala koji bi omogućio luci da postane home port destinacija, što bi se odrazilo na cjelokupnu lokalnu zajednicu i većinu privrednih subjekata u ovom dijelu Hrvatske.

Osim toga, mogu reći i da je Luka Dubrovnik d.d. ključni igrač u gospodarskom razvoju regije. Kao jedan od najvažnijih gospodarskih subjekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tvrtka generira značajan prihod i stvara velik broj radnih mjesta. Prikazom temeljnih pokazatelja poslovanja društva, mogu reći da Luka, osim što je efikasna i likvidna, svoje obveze financira 90 posto vlastitim sredstvima, što nam omogućava zavidni financijski položaj. Prošle je godine, unatoč utjecaju globalne inflacije, i dalje prisutnom sukobu u Ukrajini i nestabilnosti na Bliskom istoku, glavna turistička sezona ostvarila iznimno dobre turističke rezultate, čak i bolje od planiranih, kao i rekordne nam 2019. godine.

Utjecaj Luke Dubrovnik d.d. na lokalnu zajednicu ne može se dovoljno naglasiti. Tvrtka je važan partner u razvoju lokalne infrastrukture i često sudjeluje u projektima koji unapređuju kvalitetu života u zajednici. U suradnji s lokalnim vlastima i udrugama kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta rada i života u regiji.

U današnje vrijeme, kada pitanje ekološke održivosti postaje sve važnije, Luka prepoznaje svoju odgovornost prema okolišu i aktivno radi na smanjenju negativnog utjecaja svojih operacija. Jedan od ključnih projekata je modernizacija lučke opreme i infrastrukture kako bi se smanjila potrošnja energije i povećala učinkovitost. Kao i svaka velika luka, Luka Dubrovnik d.d. suočava se s brojnim izazovima.

Globalizacija, promjene u trgovinskim tokovima i ekološki zahtjevi samo su neki od faktora koji oblikuju budućnost luke. Međutim, Luka Dubrovnik d.d. pokazuje iznimnu sposobnost prilagodbe i inovacije, što je čini spremnom za buduće izazove.

Kad govorim o planovima za budućnost, svakako planiramo ulaganja u modernizaciju i povećanje razine digitalne zrelosti zaposlenika kako bi dali odgovor na rastuće zahtjeve tržišta te poboljšanje same organiziranosti i učinkovitosti poslovanja. Luka Dubrovnik d.d. nije samo luka, nego i simbol dugotrajne tradicije, inovacije i povezanosti.

Kao srce Jadrana, ova luka igra ključnu ulogu u povezivanju Hrvatske s ostatkom svijeta, potičući gospodarski rast i razvoj regije. Sa svojom posvećenošću održivom razvoju i napretku, Luka Dubrovnik d.d. ostaje ključni stup lokalne zajednice i ekonomski motor koji će i dalje oblikovati budućnost Dubrovnika i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 11:06