Stjepan Adanić

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda: Za JANAF je 2022. bila godina poslovnog trijumfa i potvrde strateške važnosti

Strategija je naš ključni dokument na putu transformacije u kompaniju usklađenu sa Zelenom politikom EU i sukladnim politika Vlade. Ona predviđa više scenarija, prema kojima će se u predstojećem razdoblju u obnovljive izvore energije uložiti do 400 milijuna eura

Stjepan Adanić

Protekla 2022. godina bila je u mnogočemu jedna od izazovnijih za energetski sektor. Inflatorni pritisci i ruska agresija na Ukrajinu izazvali su tržišne neizvjesnosti već i prije nego je oporavak od pandemije bio dovršen. Ipak, i u takvim je okolnostima Jadranski naftovod d.d., postigao rekordne rezultate poslovanja, ostvarivši najveći poslovni i financijski uspjeh od svog osnutka.

Ukupni prihod JANAF-a za 2022. godinu iznosio je 119 milijuna eura, što je porast u odnosu na godinu ranije od 13 posto. Još više je rasla ostvarena neto dobit, koja je na razini od 41 milijun eura premašila prošlogodišnju za 15 posto. Izvrsno poslovanje nastavilo se i u 2023. godini, pa smo u prvom tromjesečju zabilježili 35,8 milijuna eura prihoda te 15 milijuna eura neto dobiti, odnosno 70 posto višu neto dobit nego u istom razdoblju rekordne 2022. godine.

Zabilježeni rezultati nisu slučajnost nego konstanta aktualne Uprave, koja otkako je preuzela upravljanje Jadranskim naftovodom u rujnu 2020. postiže sinergijsko djelovanje Uprave, vlasnika i menadžmenta uz razvoj sve kvalitetnije suradnje s klijentima i poslovnim partnerima. Uz osnaživanje reputacije kompanije i podizanje ugleda kod klijenata i poslovanja, JANAF najveći dio ostvarenih prihoda ostvaruje u poslovanju s inozemnim kupcima. Čak 68 posto prihoda dolazi od inozemnih kompanija, ključnih aktera regionalnog i globalnog naftnog tržišta, kao i velikih naftnih kompanija te vodećih tradera.

Partneri su prepoznali kvalitetnu, sigurnu i stabilnu uslugu koju transportno-skladišni sustav JANAF-a osigurava. Među značajnijim ugovorima potpisanima samo u posljednjih nekoliko mjeseci vrijedi spomenuti ugovor s Inom za transport i skladištenje sirove nafte, ugovore o transportu s NIS-om i MOL-om, kao i ugovore o skladištenju s MOL-om, Litascom, Vitolom i Agencijom za ugljikovodike.

Zahvaljujućim svim pravodobnim i strateški promišljenim potezima aktualne Uprave, JANAF je u cijelosti ispunio svoju ulogu jedne od ključnih sastavnica energetske neovisnosti Republike Hrvatske, kao i jamca energetske stabilnosti Europske unije. Sigurnost opskrbe te osigurano neprekidno i neometano poslovanje naših partnera jamstvo su koje JANAF pruža cjelokupnom tržištu.

To nije samo naša vlastita percepcija kompanije, već od najviših tijela potvrđena činjenica. Prošle su godine Vijeće Europe i Europska komisija, kao tijela izvršne vlasti Europske unije, proglasili JANAF ključnim dijelom europske energetske infrastrukture te jamcem energetske sigurnosti. Na taj je način i Republika Hrvatska pozicionirana kao energetsko čvorište srednje Europe.

Prošla 2022. godina bila je i po drugim važnim događanjima iznimno uspješna za JANAF. Na samom početku 2022. godine je Nadzorni odbor Društva usvojio Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. Riječ je o ključnom dokumentu koji definira budućnost JANAF-a, a na kojem je Uprava radila praktički od stupanja na dužnost.

Strategija je naš ključni dokument na putu transformacije u kompaniju usklađenu sa Zelenom politikom Europske unije i sukladnim politika Vlade Republike Hrvatske. Temeljem usvojene Strategije, već smo pokrenuli niz aktivnosti koje za krajnji cilj imaju srednjoročnu transformaciju Jadranskog naftovoda iz transportno-skladišne naftne kompanije u energetsku kompaniju.

Nova Strategija stiže upravo u trenutku kad je kompanija na povijesno visokim razinama prihoda i Društvo raspolaže značajnim vlastitim sredstvima za ulaganje u razvoj, uz dostupnost povoljnog financiranja iz europskih izvora namijenjenih energetskoj tranziciji, dakle u izrazito povoljnom razdoblju.

Predanom implementacijom strategije provest ćemo diverzifikaciju te započeti s proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. U ovom trenutku prihvatljivi su nam obnovljivi izvori električne energije iz solarnih elektrana, vjetroelektrana i geotermalnih elektrana, a otvoreni smo za greenfield investicije, kao i za akvizicije postojećih projekata s ciljem daljnjeg ulaganja.

Strategija predviđa više scenarija, prema kojima će se u predstojećem razdoblju u obnovljive izvore energije uložiti do 400 milijuna eura. Očekivani ishod je kako će JANAF u predstojećem desetljeću postati respektabilan proizvođač zelene električne energije na hrvatskom tržištu, s tržišnim udjelom na razini od 4,6 posto.

Naravno, pritom ne zanemarujemo potrebe sadašnjih korisnika transportnog i skladišnog sustava. Ulaganje u njegovo održavanje i sigurnost je apsolutni prioritet, a razmišlja se i o proširenju skladišnih te transportnih kapaciteta, pogotovo s obzirom na to da je prostor za skladištenje praktički posve zakupljen do kraja desetljeća. Ipak, dugoročni trendovi u naftnoj industriji ukazuju na nužnost energetske tranzicije. Stoga je JANAF spreman pružiti vrhunsku uslugu u transportu nafte te skladištenju nafte i naftnih derivata danas, kao što će sutra osigurati svoju opstojnost i daljnji razvoj eksploatacijom obnovljivih izvora energije.

Upravo su razvojni planovi glavni razvoj zbog kojeg smo početkom lipnja u Zagrebu okupili poslovnu zajednicu na prvom ručku za umrežavanje u organizaciji jedne kompanije u pretežitom državom vlasništvu. Pozvali smo niz potencijalnih izvođača i partnera iz svih područja u koja planiramo investirati u predstojećem razdoblju i predstavili im što želimo raditi. Nadam se da smo u njima pobudili želju za suradnjom kako bismo uz njihovu pomoć izgradili novi JANAF budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42