Stjepan Adanić

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda: U mojoj viziji je JANAF jamac hrvatske energetske suverenosti

Jadranski naftovod je sada učinkovitiji i profitabilniji nego ikad, ali to za nas u Upravi ne znači da treba posustati s kontinuiranom transformacijom i prilagodbom tržišnim i društvenim okolnostima

Stjepan Adanić

 JANAF/

Na pragu tekuće godine, u kojoj proslavlja 50 godina od osnutka i 45 godina od početka rada transportnog sustava, Jadranski naftovod je poslovnu 2023. zaključio na najbolji mogući način - premašujući povijesno najbolje poslovne rezultate treću godinu zaredom. Poslovnu 2023. godinu je na energetskom tržištu obilježila makroekonomska stabilizacija cijene ugljikovodika, po čemu se godina razlikovala od razdoblja 2020.-2022., u kojem su geopolitička zbivanja i pandemija uzrokovali značajniju volatilnost cijena. Ipak, bez obzira na cjenovnu stabilizaciju, potražnja za uslugama JANAF-a je ostala iznimno snažna.

JANAF je u protekloj poslovnoj godini još jednom potvrdio svoju stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju, osiguravajući sigurnu i neometanu dobavu energenata potrebnih zemljama šire regije u kojoj djeluje. Ukupni prihodi ostvareni u 2023. godini popeli su se na 153,3 milijuna eura, što je za gotovo 29 posto više od godinu ranije.

U usporedbi s prethodnom godinom, bruto dobit rasla je za 26,7 posto, na čak 63,4 milijuna eura. Većinski dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte te skladištenja naftnih derivata, i to pretežito poslovanjem s inozemnim kupcima. Od temeljne je djelatnosti, naime, ostvaren prihod u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura, a udio ostvaren od inozemnih partnera u tom prihodu je iznosi 73 posto. To nam govori o značajnom doprinosu JANAF-a vanjskotrgovinskoj bilanci Republike Hrvatske.

Vrhunski rezultati poslovanja ostvareni su zahvaljujući strateškom promišljanju poslovanja i proaktivnom pristupu prema svim poslovnim partnerima, uz snažan angažman zaposlenika i potporu vlasnika kompanije strateškom usmjerenju Uprave. Kao posljedica snažnih ulaganja u transportne i skladišne sustave ostvarena je visoka iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta. Stoga raste stvorena vrijednost u poslovanju, novčani tijek je stabilan, a financijska imovina je porasla na značajnih 250 milijuna eura, što je za 200 milijuna eura više u odnosu na stanje kad je aktualna Uprava preuzela upravljanje JANAF-om u rujnu 2020. godine.

Snažna financijska pozicija otvara mogućnost opsežnih ulaganja iz vlastitih sredstava kojima će se osigurati dugoročnu održivost i rast poslovanja. Jedan od ključnih prvih koraka bit će proširenje skladišnih kapaciteta u Omišlju, nužno zbog kontinuiranog porasta potražnje za uslugama Jadranskog naftovoda. Taj je projekt nominiran kao strateški projekt Vlade Republike Hrvatske. Samo ustrajnim ulaganjima u kapacitete, sigurnost i učinkovitost poslovanja pravovremeno ćemo zadovoljiti sve potrebe za transportom i skladištenjem sirove nafte te skladištenjem naftnih derivata naših partnera, redom najuglednijih naftnih kompanija i tradera iz šire regije i cijelog svijeta. Samo u 2023. godini JANAF je iz vlastitih sredstava izvršio ulaganja od 20 milijuna eura u cjevovode, spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalnu transformaciju poslovanja.

Prema stupnju digitalizacije uvedene u svakodnevno poslovanje, JANAF je predvodnik među kompanijama u pretežitom državnom vlasništvu, a poslovni procesi unutar Društva sada su brži i transparentniji nego ikad ranije. JANAF je sada učinkovitiji i profitabilniji nego ikad, pozitivna reputacija i ugled Društva su vraćeni, ali to za Upravu JANAF-a ne znači da treba posustati s kontinuiranom transformacijom i prilagodbom tržišnim i društvenim okolnostima.

Za energetski sektor u Europskoj uniji je pitanje klimatskih promjena, kao i usvojen zakonodavni okvir koji se oslanja na to područje, vjerojatno najvažnije pitanje dugoročne održivosti. Stoga je JANAF sveobuhvatnim aktivnostima pristupio svojoj zelenoj transformaciji, procesu koji za konačni ishod ima preobrazbu u značajnog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora na hrvatskom tržištu. Jasno je kako se eksploatacija ugljikovodika neće moći ugasiti preko noći jer bi to dovelo do nesagledivih posljedica po gospodarstvo i naš svakodnevni život, ali dugoročne nove prihode, stabilnost i rast će Jadranski naftovod moći ostvariti isključivo značajnom diverzifikacijom poslovanja. T

a je transformacija strateški isplanirana u dokumentu Strategija tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., čija je izrada pokrenuta još 2020. godine. Danas već pred sobom imamo prve konkretne plodove novog strateškog usmjerenja. JANAF je nedavno stekao stopostotni vlasnički udio u društvu i projektu ulaganja u sunčanu elektranu u Vođincima nedaleko od Vinkovaca. Buduća sunčana elektrana, četvrta po redu u obnovljivom portfelju JANAF-a, u fazi je početka gradnje, uz ishođene sve građevinske dozvole. Kad bude dovršena, imat će instaliranu snagu 14,2857 MW i priključnu snagu 9,99 MW, a očekuje se kako će u rad biti puštena 1. ožujka 2025. godine.

No tu ne stajemo budući da su u tijeku dubinska snimanja i pregovori za preuzimanje više projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Za JANAF je u tom kontekstu prihvatljivo ulaganje u sunčane elektrane, vjetroelektrane te energiju iz geotermalnih izvora.

Uz spomenuto preuzimanje, već su realizirani projekti integriranih sunčanih elektrana na JANAF-ovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

U predstojećem razdoblju očekujemo da će JANAF svoj poslovni rast temeljiti na sve većem udjelu prihoda iz obnovljivih izvora energije, a ne želim isključiti ni druge oblike diverzifikacije poslovanja.

Moja vizija za budućnost je uspješan i profitabilan JANAF kao integrirana energetska kompanija, koja predvodi zelenu transformaciju hrvatskog gospodarstva i jamči energetsku suverenost Republike Hrvatske. Takav ishod će svi naši dionici imati pravo smatrati uspjehom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 11:55