PÉTER RATATICS

Predsjednik Uprave Ine: Ulaganja od 400 milijuna eura najveća su u posljednjih 10 godina

Na ljestvicama najuspješnijih hrvatskih kompanija ponovno zauzimamo vodeće mjesto i to je nešto na što može biti ponosan svaki naš radnik

Péter Ratatics

 CROPIX

Naša predanost i vizija su snažni i zbog toga INA danas nastavlja ostvarivati zacrtane razvojne ciljeve, čime dodatno utvrđuje svoju poziciju kao vodeća domaća energetska tvrtka. Okruženje u kojem to uspijevamo postići sve je samo ne predvidivo, no unatoč tome iza nas je jedna od najuspješnijih poslovnih godina.

Prošla, 2022. godina obilježena je nastavkom volatilnosti na svjetskom energetskom tržištu s oscilacijama cijena plina i stalno visokom cijenom nafte. Ovo je stvorilo pitanja o sigurnosti opskrbe u nekim zemljama, uzrokujući regulatorne intervencije diljem svijeta. U takvom okruženju, INA je ostvarila snažne financijske rezultate, a zbog naše strategije usredotočene na dugoročno održivo poslovanje, pokazali smo otpornost i osigurali sredstva za intenzivan investicijski ciklus u svim djelatnostima. Ulaganja Ine u prošloj godini bila su najveća u posljednjih 10 godina, čak 400 milijuna eura, a 95 posto tog iznosa uloženo je u Hrvatskoj. Na ljestvicama najuspješnijih hrvatskih kompanija ponovno zauzimamo vodeće mjesto i to je nešto na što može biti ponosan svaki naš radnik.

Jedno od ključnih postignuća je projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Ova impresivna investicija od oko 630 milijuna eura najveće je ulaganje u industriju u Hrvatskoj u ovom trenutku. Novo postrojenje za obradu teških ostataka, koje je u izgradnji i dovršetak se očekuje u 2024. godini, omogućit će nam da odgovorimo na potražnju i konkurentnije zadovoljimo potrebe naših kupaca u Hrvatskoj i regiji. Važan dio projekta je iza nas. Naime, zbog potrebnih i planiranih radova na starim postrojenjima krajem prošle godine morali smo zaustaviti preradu što je došlo u osjetljivom trenutku kada je na energetskim tržištima vladala neizvjesnost. U tom razdoblju osigurali smo opskrbu tržišta i ona ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje. Isto tako, radove smo odradili u rokovima i u skladu s planovima pokrenuli rafineriju pred turističku sezonu što je dodatan jamac sigurnosti opskrbe kada je i potražnja na tržištu najveća. Aneksom ugovora s glavnim izvođačem radova na projektu u riječkoj rafineriji uspjeli smo osigurati i nastavak ove vrijedne i značajne investicije ne samo za našu kompaniju nego i za tržišta na kojima INA posluje.

Lani smo postigli i značajne rezultate u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, a s time nastavljamo i u ovoj godini. Fokusirani smo na aktivnosti zahvaljujući kojima ćemo maksimizirati hrvatski proizvodni portfelj, kako na kopnu tako i u podmorju. Kampanja izrade novih 11 plinskih bušotina i gradnje potencijalno novih platformi na moru pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina. Tijekom 2022. dvije nove plinske bušotine već su puštene u proizvodnju s postojećih platformi, a izgradnja novih mogla bi započeti već 2024. Ponosni smo na činjenicu da ovu kampanju na moru INA po prvi puta u povijesti provodi samostalno. Nova istraživanja provodimo i na hrvatskom kopnu. Ovih dana testiramo novu plinsku bušotinu na našoj koncesiji Drava-03, a pripremamo se i za izradu drugih istražnih bušotina što je rezultat ranijih opsežnih seizmičkih snimanja podzemlja koje smo poduzeli. Uz to uspješno ulažemo i u postojeća naftna i plinska polja kako bi na njima očuvali našu proizvodnju. Isto tako, jačamo svoju prisutnost u Egiptu, čime osnažujemo naš međunarodni portfelj. Zahvaljujući znanju koje imamo, želimo ići i korak dalje, odnosno prema obnovljivima izvorima energije. Kao odgovorna korporacija, prepoznajemo važnost zaštite okoliša i održivog razvoja i naša vizija je usmjerena prema razvoju čistih izvora energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Prije svega namjera nam je sudjelovati u natječajima za geotermalne izvore što vidimo kao odličnu priliku za nadogradnju našeg tradicionalnog poslovanja. Nedavno smo u probni rad pustili našu prvu komercijalnu solarnu elektranu u što predstavlja i svojevrstan povijesni iskorak Ine u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Priključne snage 9 MW, ovo je trenutačno druga najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, a uskoro će joj se pridružiti i naša solarna elektrana u Sisku priključne snage 3 MW. Ove elektrane mogu osigurati dovoljno električne energije za opskrbu više od 4800 domaćinstava godišnje, odnosno gradova veličine Makarske ili Jastrebarskog. Priliku vidimo i u proizvodnji obnovljivog vodika, a planove za to imamo u Rijeci i potencijalno Sisku koje će zasigurno postati Inino središte za obnovljive izvore energije.

Naši kupci uglavnom nemaju mogućnost biti u izravnom doticaj sa svim ovim važnim projektima. Ono gdje se oni svakodnevno susreću s našom kompanijom je naša maloprodajna mreža. Mi smo toga svjesni i jedan od naših prioriteta je zato i razvoj maloprodajne mreže. U 2022. godini nastavili smo s implementacijom suvremenih tehnoloških i informatičkih rješenja u djelatnosti usluga kupcima i maloprodaji. Platforma kojom nagrađujemo vjernost kupaca - INA Loyalty, u nešto manje od tri godine dana od implementacije okupila je više od pola milijuna članova što je zaista impozantan uspjeh. Vjernosti kupaca svakako pridonose i kontinuirana modernizacija naših maloprodajnih mjesta, širenje mreže i gastro koncept Fresh Corner te obogaćivanje ponude proizvoda, usluga, ali i robe široke potrošnje. Po dovršetku preuzimanja OMV Slovenija, u partnerstvu s MOL-om, što se očekuje u narednim danima, INA će ojačati prisutnost na slovenskom tržištu, a ostvarit će se i pristup ključnom tržištu za riječku rafineriju.

Dodatno, propisane cijene plina i derivata te marže u maloprodaji i dalje predstavljaju značajan financijski teret na Inu. Unatoč takvoj regulativi, nastavili smo sigurnu opskrbu tržišta gorivima i ne dopuštamo nestašice. S obzirom na okolnosti koje su se promijenile u odnosu na vrijeme kada je regulativa uvedena, smatramo da su se stvorili uvjeti za vraćanje tržišnim principima. Do tada, INA će kao najjača hrvatska strateška tvrtka učiniti sve što može kako bi osigurala neometanu opskrbu gorivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:21