Marko Ćosić

Predsjednik Uprave Đure Đakovića: Fokus na diversifikaciju proizvoda i usluga te širenju na nova tržišta

Projekt obnove Bradley vozila predstavlja ključni strateški iskorak za Đuro Đaković te nas strateški pozicionira kao ključnog igrača u sektoru obrane na europskoj razini

Marko Čosić

 GORAN MEHKEK/CROPIX/CROPIX

Uspješno provodeći još jednu poslovnu godinu u Đuro Đaković grupaciji, s velikim zadovoljstvom i ponosom prisjećam se svega što smo zajedničkim snagama postigli tijekom 2023. godine. U prošloj godini, naša je tvrtka ostvarila niz značajnih poslovnih uspjeha koji su učvrstili našu poziciju na tržištu i postavili temelje za još svjetliju budućnost.

Prije svega, želim istaknuti naš financijski uspjeh. Ostvarena je konsolidirana dobit u visini od 5,9 milijuna eura te pozitivan operativni rezultat (EBITDA pozitivan u visini od 9,5 milijuna eura) dok su ukupni konsolidirani prihodi iznosili 106,8 milijuna eura. Radni kapital grupacije znatno je poboljšan u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao posljedica kapitalnog restrukturiranja i ostvarene pozitivne EBITDA marže.

Unatoč izazovima globalnog tržišta, uspjeli smo povećati dobit za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu Glavninu svojih prihoda Đuro Đaković grupacija ostvaruje u izvozu te se očekuje nastavak ovog trenda, kao i nastavak aktivnosti na dodatnim poboljšanjima poslovanja. Izvoz je ključni faktor našeg uspjeha, a kontinuirani rast na međunarodnim tržištima potvrđuje našu konkurentnost i sposobnost prilagodbe zahtjevima kupaca diljem svijeta.

Ukupan izvoz u 2023. godini je veći u odnosu na 2022. godinu za 18,7 milijuna eura, odnosno za 28,1%. Ukupno je ostvareno 85,4 milijuna eura prihoda od izvoza. Očekujemo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti, uz daljnje širenje na nova tržišta i jačanje prisutnosti na postojećima.

Najvažnije aktivnosti koje pridonose ovom uspjehu uključuju optimizaciju nabave, smanjenje režijskih (i općih) troškova u poslovanju, optimizaciju proizvodnje s ciljem povećanja produktivnosti i efikasnosti, primjenu novih tehničkih rješenja s ciljem postizanja uštede u proizvodnji istih.

Stalnu brigu posvećujemo unapređenju kvalitete naših proizvoda, zadovoljstvu kupaca i svih zainteresiranih strana, zaštiti i sigurnosti na radu, potrošnji energenata. Stoga su prethodno i implementirani sustavi upravljanja kvalitetom, zaštitom okoliša, zdravlja i sigurnosti na radu.

Osim toga, veliku pažnju posvećujemo održivosti i ekološkoj odgovornosti. Naši proizvodi dizajnirani su tako da smanje utjecaj na okoliš, pridonoseći globalnim naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Vjerujemo da je održivost ključna za budući uspjeh, te ćemo nastaviti ulagati u zelene i digitalne tehnologije i rješenja koja podržavaju ovaj cilj. Naši proizvodni pogoni su također zabilježili značajan rast i modernizaciju. Uveli smo nove tehnologije i optimizirali proizvodne procese što nam je omogućilo povećanje efikasnosti i smanjenje troškova proizvodnje.

U željezničkom transportu koristimo suvremene metode projektiranja i razvoja novih tipova vagona, uključujući i prilagodbu postojećih vagona specifičnim zahtjevima kupaca (custom-design). Naš inženjerski tim koristi najnovije tehnologije i softverska rješenja kako bi osigurao maksimalnu efikasnost i sigurnost naših proizvoda. U suradnji s našim partnerima, kontinuirano radimo na inovacijama i unapređenju dizajna vagona, što nam omogućuje da odgovorimo na sve složenije zahtjeve tržišta.

Tvrtke članice grupacije sklopile su nekoliko značajnih međunarodnih ugovora koji će osigurati stabilan posao u narednim godinama. Ovi ugovori uključuju suradnju s vodećim svjetskim prijevoznicima i industrijskim gigantima, što dodatno potvrđuje našu reputaciju kao pouzdanog partnera koji djeluje u korak sa zahtjevnim tehnološkim trendovima.

U 2023. godini značajno je proširen portfelj pruženih usluga. Osim remonta vozila BOV 8x8 i tenkova M-84, društvo je započelo i remont topničkih sustava M46 i 2S1 Gvozdika, kao i opreme za razminiranje. Kako bismo išli u korak s trendovima, započeli smo pripremnu fazu za proizvodnju novog tipa razminirača. Uz povećanu snagu i učinkovitost vozila, ovo je postao jedan od najznačajnijih projekata u ovoj godini.

Aktualna situacija na tržištu ukazala je potrebu za njihovom proizvodnjom, a Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. ovim će projektom dodatno osnažiti svoje kompetencije i poziciju na europskom tržištu u sektoru obrane. Također, započeli smo i pripremnu fazu procesa obnove i opremanja Bradley vozila u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila. Formiran je poseban tim koji funkcionira po principu paralelnih uloga predstavnika ĐĐSV i američke tvrtke BAE Systems. Takav pristup, pri kojemu će u svakom zadatku sudjelovati predstavnici obje tvrtke, omogućit će prijenos svih potrebnih kompetencija s originalnog proizvođača vozila Bradley na ĐĐSV. Ovim projektom u operativno stanje dovest će se ukupno 62 Bradley vozila. Projekt obnove Bradley vozila, u suradnji s američkom tvrtkom BAE Systems, predstavlja ključni strateški iskorak za Đuro Đaković. Ova suradnja omogućava transfer znanja i tehnologija, što Đuro Đaković grupaciji otvara vrata za dodatno učvršćivanje pozicije na međunarodnom tržištu obrambene industrije. Formiranjem zajedničkog tima, koji integrira ekspertizu obje tvrtke, stvoreni su temelji za osnivanje centra kompetencija za održavanje Bradley vozila. Ovaj projekt strateški pozicionira Đuro Đaković kao ključnog igrača u sektoru obrane na europskoj razini.

Iz svega navedenog jasno je da je Đuro Đaković grupacija ušla u stabilnu fazu poslovanja koja se treba nastaviti rastom prihoda i profitnih marži. Naša strategija fokusira se na diversifikaciju proizvoda i usluga, kao i na širenje prisutnosti na međunarodnim tržištima. Uz stalna ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, sigurni smo da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve i osigurati dugoročnu održivost našeg poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 17:36