Tomislav Rosandić

Predsjednik Uprave Dalekovoda: Stabilno poslovanje uz punu Knjigu ugovora

Uz snažan i stabilan financijski i poslovni položaj ohrabruje i to što smo među malim brojem tvrtki koje imaju znanje, iskustvo, reference i potencijal raditi bilo gdje u svijetu

Tomislav Rosandić

Izazovi 2022. godine su iza nas i, generalno gledajući, bila je to dobra godina koja je donijela oporavak građevinskog sektora, ali i cjelokupnog gospodarstva u Hrvatskoj. U 2022. smo još svjedočili utjecajima COVID pandemije, poremećaju u lancima dobave i snažnom rastu cijena energenata, sirovina i materijala, a također i ruskoj agresiji na Ukrajinu koja je donijela nove komplikacije u funkcioniranju tržišta. Sve smo te okolnosti unatoč brojnim izazovima uspješno savladali i završili 2022. u skladu s planom pri čemu su svi segmenti poslovanja Dalekovod Grupe ostvarili svoje ciljeve i operativno profitabilno poslovanje. Iza Dalekovoda je vrlo dinamično razdoblje, koje je donijelo brojne pozitivne pomake i osiguralo dugoročnu održivost poslovanja s potencijalom rasta u vremenu ispred nas. Sve je izraženija efikasnost svih naših procesa i takav trend sve je vidljiviji u financijskim izvještajima i pokazateljima operativne profitabilnosti. Danas smo jedna od najsnažnije kapitaliziranih kompanija u sektoru i iz te pozicije možemo s puno više pouzdanja nastupati na domaćem i inozemnom tržištu.

U zadnjih 10-ak godina oko 75 posto svojih prihoda Dalekovod ostvaruje na inozemnim tržištima. Prisutnost na tržištima gdje godinama uspješno poslujemo (Skandinavija, Njemačka, Slovenija, Makedonija, BiH…) nastavit ćemo i u godinama koje slijede, ali ćemo istovremeno aktivno raditi na razvoju novih prilika i tržišta, kao i na jačanju i rastu poslovanja na domaćem tržištu gdje se očekuju značajne investicije u energetsku i prometnu infrastrukturu. Na tržištu djelujemo u dvije vrlo potentne tržišne niše - izgradnja dalekovoda i trafostanica te elektrifikacija željezničkih pruga i opremanje cestovne infrastrukture, koje upravo doživljavaju značajnu ekspanziju koja će trajati sljedećih desetak godina. Pred nama je značajan investicijski ciklus i u domaću energetsku te željezničku i cestovnu infrastrukturu gdje vidimo svoju značajnu ulogu i želimo biti aktivan subjekt. Poseban fokus, uz ugovaranje novih poslova, u narednom razdoblju usmjerit ćemo povećanju profitabilnosti poslovanja, optimizaciji i unaprjeđenju produktivnosti.

Tijekom proteklih godina Dalekovod je oko 25% prihoda ostvarivao na domaćem tržištu, što bi moglo i trebalo biti značajno više, a to ovisi prvenstveno o investicijskoj aktivnosti domaćih investitora. U razdoblju koje slijedi upravo od HEP-a i HOPS-a očekujemo snažniju investicijsku aktivnost kroz ulaganja u energetsku infrastrukturu s obzirom na to da postoje funkcionalne potrebe, realni zahtjevi za kapacitetima prijenosa električne energije, starost određenih segmenata infrastrukture, potrebe prilagodbe u okviru zelene i digitalne tranzicije, ali i nove geopolitičke okolnosti koje usmjeravaju aktivnosti u energetskom sektoru prema samodostatnosti. Tu vidimo iznimnu priliku za elektroenergetski sektor RH, ali naravno i za Dalekovod jer kao najsnažnija domaća kompanija u tom području, uz kapacitete, znanje i iskustvo predstavljamo pouzdanog partnera. Dalekovod je potvrdio svoju kvalitetu, stručnost i iskustvo na tržištima zemalja koje su na najvišoj razvojnoj razini, što može i treba biti više nego dovoljan argument domaćim investitorima za povjerenje u realizaciji projekata u energetici i prometnoj infrastrukturi.

Kroz NPOO, kao jedan od ključnih strateških okvira nacionalne ekonomije, najavljeno je financiranje brojnih projekata energetske i prometne infrastrukture. Tu je najveći naglasak na realizaciji projekata HOPS-a, poput izgradnje dalekovoda i infrastrukture prijenosa električne energije. S obzirom na to da postoje najavljeni projekti, vidimo mogućnost značajnog doprinosa ukupnoj aktivnosti na domaćem tržištu te vjerujemo da ćemo imati priliku svoja iskustva s inozemnih tržišta prezentirati i kod kuće, a što je neponovljiva prilika za hrvatski energetski sektor. Kako bi RH i njena ekonomija imala adekvatne efekte predviđene NPOO-om iznimno je važna uloga i odgovornost javnih investitora u pripremi i uspješnoj realizaciji predviđenih projekata. U sektoru prometne infrastrukture u RH slijede značajne investicije u modernizaciju i povećanje kapaciteta prometa, posebice u segmentu željeznica gdje vidimo priliku za sudjelovanje u realizaciji projekata modernizacije i izgradnje pruga. Dalekovod je i do sada imao značajnu prisutnost u izgradnji željezničke infrastrukture prvenstveno kontaktne mreže, s obzirom na to da i proizvodimo dio asortimana opreme. U periodu koji slijedi uz najavljeno intenziviranje investicija u željeznicama očekujemo i povećavanje naše prisutnosti u tom sektoru, a time i rast ukupne aktivnosti na domaćem tržištu.

Značajne su aktivnosti investitora zbog realizacije projekata zelene i digitalne tranzicije, te izgradnje infrastrukture koja će u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti osigurati određenu razinu neovisnosti ili barem alternativnih rješenja u opskrbi energentima. Sjever Europe, Norveška, Švedska, Finska, Njemačka, intenzivno planiraju realizaciju projekata energetske infrastrukture, grade tisuće kilometara nove prijenosne mreže, a tu govorimo o desecima milijardi eura ulaganja u sljedećih 10 do 15 godina. Upravo su to i tržišta na kojima je Dalekovod tradicionalno prisutan, dok je u planu i snažniji povratak na njemačko tržište.

Dalekovod je danas stabilna kompanija i poželjan poslodavac koji jamči atraktivne poslovne izazove diljem Europe. Radimo na brojnim projektima koji pomiču granice u branši i postavljamo trendove. Da će godine pred nama biti u znaku rasta, sigurnog posla i održivog napretka, potvrđuje i popunjenost knjige ugovora koja je danas dva puta veća nego u istom periodu prethodne godine.

Uz snažan i stabilan financijski i poslovni položaj ohrabruje i to što smo među malim brojem tvrtki koje imaju znanje, iskustvo, reference i potencijal raditi bilo gdje u svijetu. Veseli me što tragom svega navedenog naših 1100 zaposlenika i njihove obitelji imaju lijepu perspektivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30