Mjere za gospodarstvo

Predsjednik Srbije: 'Nisam zadovoljan, čekaju pare da bi isplatili minimalac'

Paket pomoći gospodarstvu Srbije iznosi oko pet milijardi eura
Aleksandar Vučić
 Screenshot YouTube

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je izrazio nezadovoljstvo dijelom srbijanskih poduzetnika. Rekao je da će država pokušati ubrzati mjere za pomoć gospodarstvu, ali i da nije zadovoljan što neki poduzetnici čekaju da im država isplati 'minimalac' kako bi onda isplatili plaće svojim radnicima, piše Telegraf.

Prema njegovim riječima, minimalac će isplatiti što prije, ali jedino kako bi se izbjegla neodgovornost nekih poduzetnika koji plaće ne isplaćuju dok minimalac ne sjedne, a time radnike ostavljaju na cjedilu.

- Srbija je jedna od rijetkih koja nema namjeru smanjiti plaće i mirovine. Povećali smo gotovo dvostruku plaće za zdravstvene radnike, tako da sada imamo osnovnu plaću od 105.000 dinara (oko 6.000 kuna) za liječnike, a za medicinske sestre 60.0000 dinara (oko 4.000 kuna) - rekao je.

Srbija je, naime, nakon olakog shvaćanja epidemije u početku, gotovo preko noći uvela izvanredno stanje, izvela vojsku na ulice i granične prijelaze, uvela policijski sat i zabranu kretanja od 20 sati do pet ujutro.

BEOGRAD, 21. 3. 2020. - Serbian President Aleksandar Vucic addressed the public tonight at a news conference on the pandemic caused by the coronary virus. Vucic made an unannounced address at the time of the canceled government conference from his seat in the presidential court. President Vucic announced that he would propose that the so-called curfew should start three hours earlier, at 5 pm, in order to discipline irresponsible citizens.(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)//BETAAGENCY_1120.3640/2003220815/Credit:DIMITRIJE GOLL/BETAPHOTO/SIPA/2003220816, Image: 508420254, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: DIMITRIJE GOLL/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia
DIMITRIJE GOLL/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia
Aleksandar Vučić

Što se gospodarskih mjera tiče, i oni su zatvorili sve uslužne radnje i servise. Procjene su da u tim tvrtkama i obrtima radi ukupno 900.000 ljudi za koje je Vučić najavio pomoć u obliku isplate minimalca od 30.022 dinara (malo manje od 2.000 kuna). Uz to, najavio je početkom travnja, svaki punoljetni građanin će dobiti 100 eura za poticanje potrošnje.

Paket pomoći gospodarstvu Srbije iznosi oko pet milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:43