Poruka Jamiea Dimona

Predsjednik JPMorgan Chase-a o trgovinskom ratu, internetu i mogućoj financijskoj krizi

Problem je kada centralne banke moraju reagirati na zbivanja na tržištu, umjesto da ih usmjeravaju
Jamie Dimon, predsjednik i CEO, JPMorgan Chase
 Javier Rojas / Profimedia, Zuma Press - News

Predsjednik najveće američke multinacionalne investicijske banke i financijskog servisa JPMorgan Chase, Jamie Dimon, u godišnjem se izvještaju osvrnuo na sve važnije ekonomske i društvene probleme poput trgovinskog rata, moguće financijske krize i internetske sigurnosti.

„Nije nerazumno da SAD inzistira na jednakost”, napisao je Dimon osvrćući se na trenutno najvažniju svjetsku temu trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Prema njegovim riječima prakse u trgovanju često nisu poštene. Intelektualno vlasništvo često se krade, a prava na ulaganje i posjedovanje tvrtke u nekim zemljama nisu ista kao i u Americi.

S druge strane, sama mogućnost trgovinskog rata stvara rizik i nesigurnost u svjetskom ekonomskom sustavu, zaključio je i razložio potencijalni plan djelovanja SAD-a koji uključuje detaljno definiranje onoga što zapravo SAD želi od Kine, određivanje roka u kojem njihovi zahtjevi trebaju biti ispunjeni i udruženje s Japanom i Europom. Isto tako, SAD bi trebao poslušati svaku legitimnu kinesku primjedbu, misli Dimon.

Što se tiče financijske krize, smatra Dimon, ona je neizbježna. Iako je financijsku sustav bolje uređen zbog nedavne krize, još uvijek nije dobro pripremljen za ono što dolazi. „Kada sljedeća kriza započne, nije bitno gdje i kako, mnogi će financijski akteri djelovati ili iz nužnosti ili iz sentimenta”, kaže, a ono što nam nedostaje jest bolje razumijevanje kako bi se stvari mogle razvijati. Problem nastaje kada centralne banke moraju reagirati na zbivanja na tržištu, umjesto da ih usmjeravaju, a ta nas mogućnost čeka u budućnosti, tvrdi.

Osvrnuo se i na sve veći problem internetske sigurnosti. Nakon što je u veljači, u izvještaju američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) spomenuo kriptovalute i okarakterizirao ih kao prijetnju i rizik, u novom je izvješću predsjednik JP Morgan Chasea izbjegao direktno spominjanje digitalnog novca i osvrnuo na potrebu za većom internetskom sigurnosti.

„Moramo biti agresivniji u našoj zaštiti od internetskih prijetnji, kako unutar bankarskog sustava, tako i izvan njega, ovdje mislim na ne-banke (non banks), upravljače novcima i burze”, stoji u pismu i dodaje kako se to može postići boljom regulacijom koju nije potrebno postrožiti, već pojednostaviti i ojačati u onim dijelovima koji mogu jamčiti globalnu pravednost.

Isto tako, predsjednik je JPMorgan Chasea u svojem je pismu komentirao i Brexit, birokraciju, javnu politiku i ObamaCare. Financijski izvještaj za 2017. godinu na preko 300 strana sadrži i detaljne podatke o prošlogodišnjem poslovanju. Tako je JPMorgan u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 103,6 milijardi dolara, s neto zaradom od 24,4 milijarde dolara, vrijednost u imovini procjenjuju na 2,5 bilijuna dolara, a LinkedIn ih je proglasio i top poslodavcem za prošlu godinu, stoji u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:03