SNAŽNA PORUKA

Predsjednik HGK Luka Burilović: 2024. donosi izazove, no gospodarstvenici spremni na prilagodbu

Kao jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo izdvojio je pitanje radne snage

Luka Burilović

 Ivana Grgic/Cropix

U 2024. neće nedostajati izazova, no gospodarstvenici su i ove godine pokazali zavidnu odgovornost, sposobnost prilagodbe žilavost pa će u sljedećoj godini biti još bolji, kazao je u srijedu predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na Skupštini HGK.

Najavio je da održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih potencijala, internacionalizacija i konkurentnost, te sigurnost opskrbe i kvalitete hrane, ostaju i dalje strateške odrednice rada HGK i tijekom 2024. godini.

Kao jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo, Burilović je izdvojio pitanje radne snage.

Osvrnuvši se na ovu godinu, Burilović je rekao da je bila izazovna, poslovanje je bilo otežano zbog inflacije, rasta cijena energenata, nedostatka radne snage. Gotovo da nema sektora koji se ne suočava s nedostatkom radne snage, istaknuo je Burilović naglašavajući kako je to jedan od glavnih izazova s kojima će se gospodarstvo suočavati sljedećih godina.

HGK, kako je kazao Burilović, planira poduzeti niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima.

Tako u veljači planira organizirati drugu konferenciju o radnoj snazi, a u planu je sajam poslova radne snage i internacionalizacija na trećim tržištima.

Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti velik trud u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze i zato je HGK-a s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje inicirao projekt predstavljanja hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage.

"Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnosti“, rekao je Burilović napominjući kako je pitanje radne snage zahtjeva sustavan pristup. Stoga je HGK-a osnovala Zajednicu agencija za zapošljavanja.

Istaknuo je i kako će HGK snažnije podržati tvrtke u internacionalizaciji poslovanja, pravodobno reagirati na mogućnosti koje se otvaraju i potaknuti ih na jači iskorak na tržištima na kojima je prepoznata kvaliteta hrvatskih proizvoda.

Na Skupštini je usvojen plan rada HGK i finacijski plan za 2024. godinu.

Što se tiče financijskog plana HGK za 2024. planirani su ukupni prihodi od 25.642.305 eura, te ukupni rashodi u iznosu od 25.640.855 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:58