Otvoreno pismo

Predsjednik Glasa poduzetnika iznio sedam mjera koje bismo hitno trebali usvojiti

Glasno ću razmišljati jutros, biti pozitivan i pokušati bar malo sanjati Hrvatsku 2.0.
Hrvoje Bujas
 Screenshot

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, objavio je u subotu popis od sedam mjera koje traže da se uvrste u novi, svibanjski paket mjera. Među ostalim, ukidanje parafiskalnih nameta i prestanak represije inspektora.

"Glasno ću razmišljati jutros, biti pozitivan i pokušati bar malo sanjati Hrvatsku 2.0...pravedniju, bogatiju, nekorumpiranu zemlju sretnih i zadovoljnih ljudi, koji rade ono sto vole, slobodni i bez straha (od represije, inspektora, promjene zakona i pravila igre preko noći...)", započinje Facebook objava Hrvoja Bujasa.

Stoga za početak zamislimo sljedeće:

1. Da za svaki novi obrazac koji država propiše, bar jedan stari obrazac mora nestati

2. Da za svaki novi zakonski akt, bar se jedan stari zakonski akt briše

3. Da za svaku kunu novog poreza, nameta ili sličnog bar 1.05 kn starog mora otići

4. Da se na 10 novih radnih mjesta u javnoj upravi ili lokalnoj samoupravi, bar 11 MORA UGASITI, a ako ne znaš koja ćeš gasiti, ne možeš niti zapošljavati. Da, sanjati smijemo, a UGP će uvijek nastojati, korak po korak, svaki od tih lijepih snova pretvoriti u stvarnost.

Startno tražimo u svibanjskom (očekivanom) paketu mjera sljedeće:

1) ukidanje SVIH parafiskalnih nameta (uključujući i dobrovoljno učlanjenje u HGK i HOK i sl.)

2) plaćanje PDV-a po naplati - trajna mjera, naime, ovo je sada samo privremena mjera do 20.06., te postoji opasnost da 20.06. krene naplata od strane Porezne Uprave PDV-a neovisno o tome da li ate PDV naplatili ili ne, i ovo može biti ogroman problem mnogima!!!

3) moratorij na kredite i leasinge do 18 mjeseci uz minimalne (do 1%) kamate za grace period svim ugroženim poduzetnicima, obrtnicima i građanima

4) Ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera

5) dostupnost tzv. COVID 19 kredita i malim iznajmljivačima kojima je isti nužan za preživljavanje do iduće sezone

6) prestanak represije inspektora! Inspektorat mora biti savjetodavno tijelo, prvenstveno, pa tek onda represivno (ne samo represivno kao sada), s jasnim i nedvosmislenim “pravilima igre”, te za minorne greške ici startno samo s opomenom, uz razuman rok za ispravljanje greške.

7) smanjivanje i reorganizacija Javne uprave i samouprave (do sada je nakon svake krize nabujala birokracija, to vise neće proći!), kao i smanjivanje poreznog opterećenja i nameta!

Za kraj ovog optimističnog posta, dozvolite mi da vam svima zahvalim na podršci, svima vama koji ste se učlanili u UGP i na povjerenju, znate da mi idemo do kraja i da vas nećemo iznevjeriti!

Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2 0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45