NEMIRNO U FINANCIJAMA

Predsjednik eurogrupe: Europske banke mogu se nositi s previranjima. Iako, ova situacija me brine...

Naglasio je i da su banke spremne za daljnje povećanje kamatnih stopa u eurozoni

Paschal Donohoe

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europske banke imaju dovoljno rezervi kapitala i mogu se nositi s trenutnim previranjima, rekao je predsjedatelj sastanaka ministara financija eurozone Paschal Donohoe u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Rezerve kapitala omogućuju im upravljanje trenutnim rizicima za bankarski i globalni financijski sustav, rekao je irski ministar financija, dodavši ipak da nema mjesta za stav ‘lako ćemo‘.

Eurogrupa je neformalno tijelo ministara financija eurozone koji se sastaju iza zatvorenih vrata dan prije sastanka ministara EU-a kako bi koordinirali pitanja vezana za eurozonu. Na sastancima obično sudjeluju i predsjednik ECB-a i povjerenik EU-a za gospodarstvo i financije.

Mjere poduzete u Europi donijele su željene rezultate i to vrijedi i danas, ustvrdio je Donohoe, priznavši, ipak da ga aktualna situacija pomalo brine.

Naglasio je i da su banke spremne za daljnje povećanje kamatnih stopa u eurozoni. Europska središnja banka (ECB) najavila je da će ih ponovo podići na današnjoj sjednici.

Osvrnuvši se na prijedlog o izmjeni propisa EU-a o javnom dugu i proračunskom deficitu, Donohue je istaknuo da je eurogrupa uspjela usvojiti jedinstveno stajalište, unatoč odlučnim riječima ministra financija Christiana Lindnera.

Europska komisija zalaže se za veću fleksibilnost propisa o smanjenju duga. Njemačka je pak opreznija u tim pitanjima, podsjeća agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:20