POSRNULI ČEŠKO

Predložena likvidacija tvrtki kojima su Hrvati bili zaluđeni: Radnici na cesti, dug kralja TV prodaje broji se u milijunima!

Češko je proglašavan jednim od najbogatijih Slovenaca, a u Hrvatskoj je tvrtku osnovao 1997.

Sandi Češko pozira na jednom od njegovih brendova, madracu Dormeo

 Dragan Matic/Cropix

Gotovo devet mjeseci nakon otvaranja stečaja u tvrtki Studio Moderna, hrvatskom poduzeću-kćeri posrnulog slovenskog ‘kralja TV prodaje‘ Sandija Češka, vjerovnici tvrtke sastat će se 3. travnja ove godine kako bi donijeli odluke o nastavku stečaja i namirenju svojih potraživanja.

Prema izvješću stečajnog upravitelja Studija Moderne - TV prodaje Josipa Dujmovića namijenjenog vjerovnicima, raskinuti su svi ugovori o zakupu trgovina u kojima su nekoć prodavani Češkovi brendovi poput Dormea, Kosmodiska i Delimana, roba je spremljena u skladišta, a svim su radnicima, kojih je u trenutku otvaranja stečaja bilo 409, raskinuti ugovori. Dug tvrtke je blizu 16 milijuna eura, od čega je u ispitivanju pristiglih ‘faktura‘ osporeno 12 milijuna eura duga prema švicarskoj tvrtki Top Shop International.

- S obzirom na obveze stečajnog dužnika utvrđene u ovom postupku, a koje su znatno veće od njegove imovine, stečajni upravitelj izražava mišljenje kako nastavak poslovanja nije moguć - navodi se u Dujmovićevu izvješću.

Kada je u pitanju nesporni dug Češkove tvrtke u Hrvatskoj od oko četiri milijuna eura, najviše se duguje radnicima za neisplaćene plaće, gotovo milijun eura, i državnom proračunu, 587 tisuća eura. Od bivših poslovnih partnera najviše potražuju, među ostalima, matična tvrtka Studio Moderna u Sloveniji, 501 tisuću eura, RTL Hrvatska (489 tisuća eura), Hrvatska radiotelevizija (201 tisuća), Schenker (50 tisuća) i splitski Euro Daus s zahtjevom od 52 tisuće eura. Ovaj stečaj jedinstven je po tome što banke i financijski sektor u cjelini nemaju nikakva potraživanja.

Imovina na procjeni

Vrijednost imovine Studio Moderne u Hrvatskoj, odnosno uskladištene robe, namještaja i inventara, tek treba utvrditi. Ugovori o zakupu trgovina, prema navodima stečajnog upravitelja, mjesečno su koštali 135 tisuća eura, pa ih je trebalo raskinuti kako ne bi proizvodili dodatne gubitke.

Stečaj Studija Moderne na zagrebačkom Trgovačkom sudu zatražila je sama tvrtka zbog blokade računa. Prema uhodanoj proceduri prvo se kroz predstečaj tražilo rješenje za deblokadu i eventualni nastavak poslovanja, no u rujnu je Uprava tvrtke obavijestila sud da nema dovoljno novca na računu za plaće radnika i porezne obveze pa je otvoren stečaj.

Istodobno sa stečajem Studija Moderne u Hrvatskoj odvija se i stečaj matične Češkove tvrtke u Sloveniji gdje vjerovnici potražuju oko 33 milijuna eura. Dio poslovanja Studija Moderne u Sloveniji preuzela je tvrtka Valnadin u suvlasništvu njemačke kompanije Matratzen Concord koja je preuzela i Češkov biznis u BiH. Iza Matratzena stoji kineski kapital pa se procjenjuje da će uz pomoć Kineza Studio Moderna u Sloveniji i BiH ipak nastaviti poslovanje pod novim imenom. U dogovore s Kinezima uključen je i osnivač Studija Moderne.

Kobno širenje

Sandi Češko svojedobno je proglašavan jednim od najbogatijih Slovenaca s kapitalom od 200 milijuna eura. U Hrvatskoj je tvrtku osnovao 1997., a prije otvaranja stečaja posljednji je put poslovala s dobiti 2018. U 2021. Studio Moderna imala je gubitak od 3,5 milijuna eura, a Češko je u medijskim istupima otkrio kako je u financijske poteškoće ušao zbog značajnih ulaganja u Rusiji i Ukrajini koja zbog rata nisu donijela očekivani učinak.

Može se kazati da je Češkov inovativni pristup izravne prodaje proizvoda preko televizije u posljednjih nekoliko godina jednostavno ‘dao svoje‘. Na vrhuncu poslovne moći zapošljavao je oko 4000 ljudi, u zakupu imao 300 sati prodajnog programa dnevno, i slovio za najvećeg u srednjoj i istočnoj Europi kada je u pitanju izravna prodaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 10:05