OZBILJNA NESTAŠICA

Praznici nam stižu, a proizvođači ostaju bez staklenih boca! ‘Moguća su i poskupljenja‘

Od proizvođača viskija do vinara, potražnja za staklenim bocama ove je godine nadmašila ponudu

Ilustracija/Tvornica staklenih boca

 Monty Rakusen/Imagesource/Profimedia

Od proizvođača viskija među brežuljcima Kentuckyja do vinara na sunčanim obroncima Kalifornije, potražnja za staklenim bocama ove je godine nadmašila ponudu koju je dijelom pokrenula pandemija koronavirusa. Svjetski opskrbni lanac nastavlja snositi teret rastuće potražnje potrošača, nedostatka radne snage i kašnjenja proizvodnje u inozemstvu, što dovodi do viših troškova prijevoza i inflacije, piše CNBC.

David Ozgo, glavni ekonomist američkog Vijeća za destilirana alkoholna pića, rekao je da se nestašica stakla osjeća u cijelom sektoru, bilo da se radi o tekili, votki ili viskiju.

- Neki od velikih proizvođača, iako imaju višegodišnje ugovore za milijune boca, u nekim slučajevima moraju birati koje veličine boca će dobiti - rekao je Ozgo. To bi u konačnici moglo dovesti do još manjih zaliha boca manjeg volumena jer će naglasak vjerojatno biti na popularnijim veličinama, a to su 750 mililitara i 1,75 litara.

- Iz perspektive potrošača, ako postoji posebna boca koju želite za blagdansko vrijeme, možda ćete se morati vratiti u trgovinu nekoliko puta prije nego što je pronađete - rekao je Ozgo.

- Postoji više od 16 tisuća proizvoda alkoholnih pića na tržištu svake godine. Dakle, ovo bi mogla biti prilika da probate novo piće - dodao je David Ozgo.

Destilerija Castle & Key u Frankfortu u Kentuckyju jedan je od mnogih proizvođača koji su promijenili dobavljače stakla jer su suočeni s problemima u lancu opskrbe.

- Tvornica s kojom smo radili u Ujedinjenom Kraljevstvu imala je težak slučaj epidemije koronavirusa i morala se potpuno zatvoriti, tako da je naša proizvodnja zaostajala barem nekoliko mjeseci - rekla je direktorica Jessica Peterson.

Peterson je rekla da je, kada se proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu ponovno pokrenula, destilerija bila prisiljena riješiti probleme u lancu opskrbe i stoga morala privremeno prijeći na zračni prijevoz zbog kašnjenja pomorskog prijevoza.

- Poželjna metoda obično bi bila pomorski prijevoz - rekla je Peterson, dodajući da su se troškovi pomorskog prijevoza utrostručili tijekom pandemije. Od tada se destilerija prebacila na dobavljača u Guadalajari u Meksiku, koji je isporučivao narudžbe željeznicom.

- Od te tranzicije, mogli smo imati stalnu opskrbu staklom - rekla je Peterson.

- Čula sam od drugih ljudi da je potražnja za transportnim kontejnerima postala toliko visoka da su platili oko 6000 dolara, a neki čak i 20.000 dolara, samo za kontejner. To je jednostavno suludo - rekla je.

Kako bi se izbjegla buduća blokada opskrbnog lanca, destilerija više ne naručuje šest mjeseci unaprijed, već najmanje dvije godine prije roka, objasnila je Peterson. Ipak, neočekivani problemi su povećali troškove proizvodnje destilerije, dodala je.

- Trenutno nismo prenijeli povećanje cijena za potrošače. No, do toga bi sigurno moglo doći - zaključila je.

Dobavljač Waterloo Containers, sa sjedištem u New Yorku, svojim klijentima povećava cijene uvezenog stakla. Većina Waterlooovih zaliha staklenih boca za vino i žestoka pića dolazi iz Sjedinjenih Država, a desetina potječe izvan zemlje.

Njihovo domaće staklo zabilježilo je manji porast cijena, uglavnom zbog većih troškova transporta i energije, kaže Bill Lutz, predsjednik uprave i vlasnik. Problemi s uvozom počeli su prije otprilike šest mjeseci, tvrdi Lutz. Međutim, s tako malim udjelom uvezenog stakla, Waterloo je ove godine udvostručio svoje narudžbe jer su se pojavili problemi u lancu opskrbe, a vinarije i destilerije traže nove dobavljače.

- Ove smo godine iz našeg poslovanja zapravo isporučili više boca na Zapadnu obalu nego u posljednjih 20 godina - rekao je Lutz.

Većina staklenih boca koje se koriste u SAD-u dolaze iz inozemstva. Prije nekoliko godina, proizvođači stakla prebacili su proizvodnju u zemlje u kojima se staklo moglo proizvoditi jeftinije, odnosno, u Aziju.

Mauricio Perez, sjevernoamerički regionalni direktor panamskog dobavljača stakla BPS Glass, procijenio je da 60 do 70 posto staklenih boca koje se koriste u SAD-u dolazi iz Kine ili barem jesu prije trgovinskog rata Trumpove administracije. Carine na uvoz stakla iz Kine uvjerile su neke proizvođače da uvoze staklo iz tvornica u Europi ili Latinskoj Americi umjesto da zadovolje potražnju.

Zatim je došla pandemija, s valovima novih slučajeva praćenih dodatnim zatvaranjem, što je potaknulo probleme u lancu opskrbe diljem svijeta.

- Za vinare izvan SAD-a problem je ozbiljniji. Proizvođači vina i žestokih pića u Latinskoj Americi suočavaju se s većom nestašicom zbog promjene nekih tvrtki tijekom trgovinskog rata na korištenje stakla proizvedenog u zemljama kao što je Čile, a ne u Kini - kaže Perez. To je situacija koja se ne može lako riješiti, a izgradnja staklenih peći ili uspostavljanje novih proizvodnih linija može potrajati godinu ili dvije.

Lutz za kraj upozorava kako se proizvodnja staklene ambalaže ne može opet 'vratiti' u SAD jer domaći proizvođači nemaju dovoljno kapaciteta kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:23