INTERVENCIJA DRŽAVE

Pravila HERA-e: Zbog nove formule za izračun cijene, plin neće poskupiti za 140 posto

Prema prijedlogu koji je HERA poslala u javnu raspravu, trošak nabave plina za plinare do daljnjega će određivati Vlada

Trošak nabave plina za plinare, kao najvažniju stavku u cijeni plina koju plaćaju građani i poduzeća, do daljnjega će određivati Vlada, a ne odnosi na tržištu, proizlazi iz prijedloga koji je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer poslala u javnu raspravu.

S obzirom na spomenuti prijedlog HERA-e, očito je da neće doći do poskupljenja plina od 140 posto 1. travnja ove godine, kako se najavljivalo u dijelu medija. Takve računice polazile su od činjenice da prema sadašnjim pravilima trošak nabave plina, kao ključni dio cijene koju plaćaju građani, jednostavno mora skočiti za 120 posto zbog rasta cijena nabave plina na tržištu u energetskoj krizi, kao i za dodatnih 20 posto zbog drugih troškova.

Agencija sada predlaže da se trošak nabave plina, osim s kretanjima na tržištu, uskladi s Vladinim odlukama o cijeni plina. Budući da je Vlada već najavila da neće dopustiti znatan rast plina za kućanstva, realno je da će prijedlog HERA-e biti prihvaćen.

Znatne izmjene modela

Ovdje je riječ je o dokumentu HERA-e pod nazivom "Prijedlog izmjena i dopuna Metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu", čiji je središnji dio formula za izračun cijene plina. A unutar spomenute formule ključna je cijena nabave plina. U trenutno važećoj metodologiji kao trošak nabave plina za plinare navodi se iznos od 30 lipa za kilovatsat.

Ako se spomenute najave o poskupljenju plina za 140 posto primijene na sadašnju cijenu nabave, plinare bi obračunavale trošak nabave od 72 lipe za kilovatsat. Slijedom te računice, ukupni trošak plina za zagrebačko kućanstvo koje godišnje troši 15.000 kilovatsati plina, skočio bi sa sadašnjih 6500 na 14.500 kuna.

Predsjednik Udruge opskrbljivača i distributera plina u Hrvatskoj gospodarskoj komori Srećko Ezgeta potvrdio nam je da spomenuti prijedlog HERA-e predstavlja znatne izmjene postojećeg modela izračuna cijene plina u javnoj usluzi, a kako će prijedlog, dodaje, utjecati na cijenu plina, još je rano za ocjenu. Ezgeta također smatra da sada nije izgledno znatno poskupljenje plina.

Vladine intervencije

- Postojeća metodologija izračuna cijene plina u javnoj usluzi morala je doživjeti promjene jer se u dijelu koji se odnosi na trošak nabave plina temelji na međunarodnim podacima o cijenama u trgovini plinom koji više ne mogu biti relevantni zbog snažnih poremećaja na europskom i svjetskom tržištu. Sada imamo prijedlog HERA-e koji je puno bliži realnim kretanjima na tržištu - navodi Ezgeta.

Vlada je, podsjeća naš sugovornik, jesenas intervenirala u cijene plina u nabavi, ali i putem stope PDV-a na isporuku plina pa je, zaključuje, očekivano da je HERA u metodologiju uključila i mogućnost Vladinih intervencija. I o potezima Vlade, dodaje, ovisi kakve će cijene plina na kraju odrediti HERA.

Prema ustaljenoj proceduri, Hrvatska energetska regulatorna agencija će nakon javne rasprave objaviti novu metodologiju, a zatim i, sukladno metodologiji, nove cijene plina u javnoj usluzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:00