kampanja

PPK stipendira buduće mesare

PPK karlovačka mesna industrija daje 1.000 kuna mjesečne stipendije za buduće mesare i trajno zaposlenje u struci uz poticajna primanja
PPK kampanja

PPK karlovačka mesna industrija, predstavila je kampanju 'Biraj mudro, za sigurnu budućnost', koju provodi u cilju promicanja strukovnog mesarskog zanimanja. U nadolazećoj školskoj godini PPK će s 1.000 kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu zanimanje mesar i za pohađanje stručne prakse odaberu upravo PPK. Proizvodni pogoni te tvrtke u Karlovcu obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a budući da kontinuirano šire proizvodne kapacitete, rastu im i potrebe za stručnim radnicima.

''Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. S obzirom na poslovne planove PPK karlovačke mesne industrije i Grupe Pivac koji obuhvaćaju daljnje širenje, logično je da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom rasti. Iako tehnologija stalno napreduje, a mi u mesoprerađivačkoj industriji taj napredak pratimo, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Kako bi buduće srednjoškolce motivirali da odaberu ovo zanimanje, nudimo im mjesečnu novčanu stipendiju od 1.000 kuna, besplatne udžbenike, plaćen rad na praksi i troškove prijevoza te druge pogodnosti. Nadamo se da će ova mjera biti kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar, omoguće si bezbrižno školovanje, ali i zaposlenje nakon završetka škole te rad u sigurnoj i stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate“, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Nastavni program zanimanja mesar u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih predmeta, stručnih predmeta, izbornih predmeta i praktične nastave. Nakon tri godine, učenici stječu srednju stručnu spremu.

„Mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči taj zanat, naći će dobro plaćen posao u struci, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati“, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

image
Dario Ostrman

Stipendiranje budućih mesara PPK provodi već nekoliko godina. Svoje iskustvo podijelio je jedan od aktualnih stipendista, učenik MIOŠ-a Karlovac Dario Ostrman.

„Dolazim iz obitelji u kojoj postoji duga tradicija zanimanja mesar. Djed i otac bili su mesari pa sam i ja od djetinjstva pokazivao interes prema radu s mesom. Sada završavam prvi razred srednje škole i jako sam zadovoljan, pogotovom praktičnim dijelom nastave u PPK, gdje sam se odlično snašao. Puno učim od starijih kolega mesara, a sretan sam i što imam šefove koji vode brigu o meni i trude se da svoj posao naučim obavljati što bolje, i to na siguran i lak način. Kad završim školu, želim ostati raditi u PPK jer ovdje vidim svoju budućnost“, ispričao je Dario Ostrman.

Na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju.

Po završetku školovanja stipendisti su obvezni godinu do dvije ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije.Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 19:52