Stali na kraj velikom problemu

Poznati švedski trgovački lanac namještaja kreće u izgradnju povoljnih kuća i stanova

Ovaj trojac do sada je izgradio oko 11.000 stanova i kuća diljem Švedske, Finske Danske i Norveške
Ilustracija, stanovi u Londonu
 Profimedia, Alamy

Kako bi riješili problem stambenog pitanja svog stanovništva vijeće Velike Britanije odlučilo je krenuti u projekt izgradnje prihvatljivih kuća i stanova sa švedskim trgovačkim lancem namještaja Ikeom.

Kako navodi The Guardian, na projektu će raditi tri partnera - Ikea i njena sestrinska kompanija BoKlok te građevinska tvrtka Skanska specijalizirana za izgradnju niskobudžetnih kuća.

Ovaj trojac do sada je izgradio oko 11.000 stanova i kuća diljem Švedske, Finske Danske i Norveške, a sada bi u Britaniji trebali izgraditi dodatnih 162.

Do nove suradnje britanskih vlasti i švedskog diva došlo je upravo zbog naglog rasta kako cijena najma, tako i nekretnina za kupnju. Naime, u ovoj otočnoj zemlji cijene stambenih objekata nerijetko su i 12 puta više od prosječne godišnje plaće stanovnika. Upravo zbog toga, ali i kasnijih poreznih opterećenja veliki broj građana nije u mogućnosti kupiti vlastiti stan ili kuću.

Svi objekti bit će izgrađeni na državnom zemljištu, a lokalne vlasti dobit će 30 posto nekretnina za program socijalnog stanovanja i stambenog zbrinjavana ekonomski ugroženih građana. Preostalih 70 posto pripast će izvršiteljima radova koji će ih potom staviti na tržište po puno nižoj cijeni. Kako piše CNN, riječ je o programu "Left to Live" kompanije BoKLok prema kojemu stanari plaćaju samo onoliko koliko si mogu priuštiti i to nakon što im se obračuna porez koji moraju platiti i ostali životni troškovi. Uglavnom se radi o izdacima od otprilike trećine neto mjesečne plaće, uz stambeni kredit na 25 godina.

Veličina stanova varirat će od onih jednosobnih od 50 četvornih metara do trosobnih sa 74 četvorna metra, a ukoliko se projekt pokaže uspješan, švedski trojac bi trebao raditi na izgradnji dodanih 500 objekata.

Radovi bi trebali započeti u rujnu 2020. godine, dok se dovršetak i useljenje novih stanara očekuje u travnju 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2022 10:04