Kraj neizvjesnosti?

Poznati poduzetnik dao prvu ponudu, šef Uprave Uljanika: Ovo je svjetlo na kraju tunela

Jednu ponudu, nadaju se u Ministarstvu, dat će Brodosplit, a drugu nizozemski ulagači
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Proces dubinskog snimanja poslovanja Uljanika je zaključen i u njega je bio uključen veći broj potencijalnih investitora, a rok za predaju ponuda za strateško partnerstvo je do danas u 20 sati, izvijestio je Uljanik u petak. "S danom 24. siječnja 2019. u 18:00 sati zaključen je proces dubinskog snimanja Uljanika u koji je bio uključen veći broj potencijalnih investitora. Rok za predaju ponuda je danas, 25. siječnja 2019. do 20 sati (CET)", kaže se u Uljanikovoj obavijesti. Dodaje se kako je dubinskom snimanju pristupio "svaki investitor koji se legitimirao kao zainteresirani strateški partner s ozbiljnom namjerom provedbe uspješnog restrukturiranja i održivosti brodograđevnog procesa Uljanik grupe".

Jedan od ljudi koji će sigurno danas dati, ako već nije, ponudu za Uljanik jest poznati poduzetnik Tomislav Debeljak. Iako za tako nešto ne postoji službena potvrda, sigurno je da će ugledni poduzetnik, vlasnik DIV grupe i splitskog brodogradilišta Brodosplit, sigurno konkurirati u igri u kojoj je temeljni cilj spašavanje ključnih sjevernojadranskih škverova. Već tom činjenicom bit će probuđena nada radnicima Uljanika da će u kakvom-takvom broju zadržati radna mjesta.

U ovom trenutku još nije poznato hoće li Debeljak stajati iza ponude jedne od svojih firmi (Brodosplit, DIV Grupa…) ili je za pokušaj preuzimanja Uljanika osnovao potpuno novu tvrtku kako bi smanjio rizik za svoje druge biznise. Ako dođe do bilo kakvog dogovora s potencijalnim investitorima u brodogradnju, zasigurno će odahnuti i u Vladi RH, iako je jasno da će država morati progutati vrlo veliki dio troška budućeg restrukturiranja zbog ekstremno velike izloženosti po državnim jamstvima.

U Debeljakovom slučaju zanimljivo je pak da je uspio premostiti provaliju skepse prema njegovom vođenju Uljanika – od negativnih izvješća Jadranbroda preko javnih kritika. Danas je Debeljakova reputacija kao brodograditelja u odnosu na situaciju od prije samo nekoliko mjeseci potpuno promijenjena. Zapravo se otvara pitanje kako je bilo moguće problematizirati Brodosplit koji je poslovao bez gubitaka, a istodobno gledati kako se u Uljaniku otvara ogromna financijska rupa još prije 2-3 godine i kojem je Debeljak danas možda zadnja šansa?

- Tijekom dubinskog snimanja interes je pokazalo više zainteresiranih partnera. Nikome nije odbijen ulazak u data room. Svi koji su imali namjeru participirati u restrukturiranju Uljanika, imali su pristup. Vodili smo komunikaciju s nekim tvrtkama koje nisu pristupile data roomu, to je činjenica. A dubinskom snimanju je pristupilo šest tvrtki. Ovo je svjetlo na kraju tunela jer se puno toga dešavalo u ova zadnja četiri tjedna i ovaj zadnji tjedan i sve je išlo u pravcu da je interes sve otvoreniji i ozbiljniji. Usmene najave su bile pozitivne, optimističan je bio predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić.

U petak i subotu bi, nakon zaprimanja, razmatrali ponude, a u ponedjeljak će nastaviti razgovarati s nadležnim institucijama i potencijalnim partnerima. Bulić je izjavio kako će budući strateški partner morati naći način kako da se premosti razdoblje do izrade plana restrukturiranja koji bi trebao biti gotov kroz tri-četiri mjeseca.

- Sve ovisi o spremnosti novog partnera koji će pristupiti procesu restrukturiranja. Realno je za očekivati 3-4 mjeseca da bi se program dovršio. Sa svim partnerima smo komunicirali o privremenom financiranju, oni znaju što nam je potrebno, da dočekamo taj svibanj. To bi bilo idealno i željeno, ali je mjesec dana kasnije realno, kazao je Bulić.

Pojasnio je da je najbitnije da oba brodogradilišta unutar Uljanik Grupe opstanu, a da će inzistirati da oba idu u paketu. Kazao je i da se s potencijalnim investitorima prvenstveno govorilo o brodogradnji, a ne o nekretninskom biznisu te očekuje pomoć i potporu Vlade. Rekao je da nema još uvjeta za stečaj Uljanika, već da se vode prethodni postupci da se vidi postoji li osnovanost da su se stvorili stečajni uvjeti. - Sve radimo u cilju da se taj dio otkloni, odnosno razlozi za otvaranje stečajnog postupka. Mi smo u kontaktu s nadležnim tijelima i podnosimo im sve dokumente i izvještaje kako bismo im pokazali da postoji smisao i razlozi da Uljanik i cijela grupa nastave s poslovanjem, kazao je.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je ovaj tjedan kako se očekuju barem dvije ponude strateških partnera za Uljanik grupu. Jedna od njih je iz Brodosplita, koji nastupa zajedno s partnerom, talijanskim Fincantierom, dok bi drugu trebali dati, nadaju se u ministarstvu, nizozemski ulagači Damen i Royal IHC. Ponude koje bi danas mogli zaprimiti bit će zadnji lakmus papir resornom Ministarstvu gospodarstva i Vladi vrijedi li uopće više ulaziti u razgovore s potencijalnim investitorima.

"Petak će biti dan unutar kojeg ćemo dobiti barem dvije ponude. Koliko će one biti ozbiljne... dat ćemo priliku Upravi da tijekom subote otvori i kratko proanalizira pristigle ponude, a u ponedjeljak u 11 sati Uprava će ih prezentirati Ministarstvu gospodarstva", kazao je Horvat.

Na novinarski upit znači li to da će se krajem sljedećeg tjedna znati tko će biti novi vlasnik Uljanik grupe, Horvat je odgovorio da se još neće znati novi vlasnik, jer se unutar ponuda očekuje vrlo komplicirani tekst, pa će Upravu trebati vremena za analizu. Zbog pojačanog interesa potencijalnih ulagača, rok za dubinsko snimanje Uljanika bio je produljen s 18. na 24. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:38