Potpuni kah

Poznati lanac robnih kuća bit će izbačen s FTSE liste 100 najvećih kompanija

Zadnje nade polagali su u prehrambeni dio svog poslovanja, no i on je počeo tonuti u sve veće dugove
 Profimedia, Alamy

Poznati trgovački lanac Marks & Spencer bit će izbačen s FTSE 100 indeks liste najvećih britanskih kompanija. Ovo je praktički zadnji udarac nekada moćnom gigantu koji se u grupi velikana nalazio još od prvog lansiranja svog IPO-a 1984. godine.

I dok su posljednjih godinu dana zbog čak 40 postotnog pada cijena dionica zadnje nade polagali u prehrambeni dio svog poslovanja, no i on je počeo tonuti u sve veće dugove, piše BBC.

- Ovo je kraj jedne ere za ikonu britanske trgovine. Njihov izlazak iz FTSE 100 liste još je samo jedan udarac već posrnulom gigantu – istaknuo je stručnjak za trgovinu Richard Hyman.

Iz kompanije su u srpnju najavili da će do 2020. godine ipak zatvoriti više od 100 prvotno planiranih poslovnica. Samo prošle godine zatvorili su 85 robnih kuća i 25 poslovnica Simply Fooda.

Inače, M&S bilo prvi britanski trgovački lanac koji je prije 20 godina zabilježio dobit prije oporezivanja od milijardu funti.

Stručnjaci ističu kako je najveći problem kompanije zapravo njihova tromost. Zbog nemogućnosti prilagodbe na nove trendove kompanija se danas suočava sa sve većom konkurencijom koji će sada teško nadmašiti. I dok im je Primark postao glavni konkurent na polju fizičkih dućana, Asos im s druge strane stvara velike probleme na polju internetske prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 14:59