Recept za propast

Poznati lanac restorana kažnjen zbog kršenja propisa o dječjem radu

Chipotle se nagodio s tužiteljem oko kazne, ali nije priznao krivnju za tisuće prekršaja
Ilustracija
 MARIO LAPORTA / AFP

Jedan od poznatijih američkih lanaca restorana, Chipotle Mexican Grill, dobio je kaznu od 1,4 milijuna dolara zbog višegodišnje poslovne prakse kojom je kršio zakone o dječjem radu u saveznoj državi Massachusetts, izvijestio je The New York Times.

U tom je lancu bilo uobičajeno da, među ostalim, zaposlenici u dobi 16-17 godina rade više od devet sati dnevno te više od 48 sati tjedno. Kako su izračunali u tužiteljevom uredu, Chipotle je od 2015. do 2019. godine prekršio odredbe zakona o dječjem radu 13.253 puta na 50 lokacija u toj saveznoj državi. Taj je slučaj tužiteljev ured u Massachusettsu opisao kao „najveći vezan uz dječji rad u povijesti” te savezne države.

Kako piše NYT, restoranski lanac Chipotle nije jedini koji na taj način krši prava djece u SAD-u, ali zakoni o dječjem radu razlikuju se do savezne države do savezne države. Kao jedan od razloga za takvu protuzakonitu poslovnu praksu stručnjaci za to tržišta uglavnom navode problem nedostatka radne snage. U SAD-u je trenutno nezaposlenost na 3,5 posto, najniža u nekoliko desetljeća, te ugostiteljski i drugi lanci muku muče s pronalaskom radnika za lošije plaćene poslove. „Nedostatak osoblja golem je problem”, kaže tako Johnatan Maze, izvršni urednik u časopisu Restaurant Business.

U kolovozu prošle godine je jedan drugi lanac, Odoba, bio kažnjen s pola milijuna dolara kazne u Massachusettsu zbog više od 1000 prekršaja vezanih uz propise o radu djece, a prošlog je tjedna kažnjen Wendy's, koji ima restorane u devet saveznih država, jer je maloljetnicima dozvoljavao rad mimo normalnog radnog vremena. Kazne su već plaćali i oni koji vode McDonald'sove restorane u Michigan te Burger King u Massachusettsu.

Chipotle se nagodio s tužiteljem oko kazne, ali nije priznao krivnju za tisuće prekršaja. Kao dio nagodbe morat će platiti dodatnih 500 tisuća dolara za obuku mladih radnika i financiranje obrazovanja za programe nadzora dječjeg rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:12