JEDINI SE JAVIO

Poznati hrvatski poduzetnik ima novi projekt; Uložit će 50 milijuna kuna, a već sada najavljuje: ‘Sve ću kasnije prodati‘

Prema preliminarnoj procjeni, ulaganje u marinu iznosit će oko 50 milijuna kuna

Jako Andabak

 Vojko Bašić/Cropix

Jako Andabak, prema svemu sudeći, bit će investitor u marinu u Svetom Filipu Jakovu. Jedino se on javio na treći natječaj za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture u Sv. Filipu i Jakovu.

- U projekt izgradnje marine u Svetom Filipu i Jakovu ušao sam na nagovor općinskih čelnika. Namjera mi je unaprijediti svoj turistički proizvod u Svetom Filip i Jakovu - pojasnio je Andabak. U toj općini, rekao je, postoji turističko naselje sa 100 apartmana i jedan hotel s otprilike 70 soba. Marina bi imala oko 150 vezova.

- Dakle, ne radi se o velikoj marini, ali ona će svakako značajno unaprijediti turističku ponudu turističkog naselja i hotela te, naravno, destinacije Sveti Filip i Jakov - naglasio je on.

Kvalitetan kupac

Zasad još ne zna točan iznos investicije u marinu, ali, prema nekim preliminarnim procjenama, ona bi mogla iznositi između 45 i 50 milijuna kuna.

- Natjecao sam se, jer mi je želja unaprijediti poslovanje u Svetom Filipu i Jakovu. To turističko naselje nije bilo dio sustava Bluesun Hotels&Resorts koji sam lani prodao. Cilj mi je unaprijediti kompleks u Svetom Filipu i Jakovu, uključujući i marinu, i u konačnici, jednog dana, sve zajedno prodati - kaže on i iznosi svoje planove: - Imam namjeru riješiti se potpuno turističkog segmenta poslovanja. Marina je možda prigoda da se sve zajedno upakira kako bi se pronašlo kvalitetnog kupca za preostali turistički segment u mojem vlasništvu.

- Osim što ću urediti naselje i marinu u Svetom Filipu i Jakovu, nemam više izazova u turizmu - ističe Jako Andabak Prema projektu, koji je izradila tvrtka Pomorski projekt Split i financirala Općina Sveti Filip i Jakov, radovi na izgradnji marine i popratne infrastrukture odvijat će se u dvije faze. Prva obuhvaća nautički dio luke, otvorene za javni promet, u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke, u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika.

Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu, ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu, te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. Radovi bi trebali početi početkom rujna.

Hotel Kaj i Diokecijan

Nakon što je prodao Sunce Hotele, u njegovom vlasništvu još uvijek se nalazi tvrtka Salve Regina, koja u portfelju ima hotel Kaj u Mariji Bistrici, projekt i zemljište na splitskom Trsteniku, koji uključuje gradnju hotela Dioklecijan s pet zvjezdica te Stubičke i Bizovačke Toplice. Andabak otkriva kako nema namjeru prodati tvrtku Jako Vino, koja ima vinograde i vinariju te farme krava i šume. Taj dio će, otkriva Andabak, i nadalje razvijati i unaprijediti, ali kaže "čvrsto je odlučio izaći iz turističkog biznisa".

Podsjetimo, početkom prošle godine tvrtku Sunce Hoteli u vlasništvu obitelji Jake Andabaka kupila je tvrtka Eagle Hills Real Estate za 101 milijun eura. Sunce Hoteli, pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju, između ostalog s 11 hotela u Srednjoj Dalmaciji, te ima većinski udjel u Zračnoj luci Brač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:43