INFLACIJI UNATOČ

Pozitivni trendovi: Nastavljen rast vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ovi podaci svakako svjedoče i o oporavku županijskog gospodarstva, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

Vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u siječnju 2022. godine iznosila je gotovo milijardu i 41 milijun kuna, što je 25,7 posto više nego u siječnju 2021. godine te 9,3 posto više u odnosu na siječanj 2020. godine. Pokazuje to mjesečna analiza HGK – Županijske komore Split koja se bazira na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj 2021. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, od gotovo 406 posto. Slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (s porastom od 180 posto), potom građevinarstvo (+74 posto), djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+55,4 posto) te prijevoz i skladištenje (+43,7 posto).

''Vrijednost fiskaliziranih računa u siječnju ove godine veća je nego u istom mjesecu prošle i pretprošle godine. Unatoč postojećoj inflaciji, a 2021. godina je u Hrvatskoj završila s najvišom razinom inflacije od 5,5 posto, od listopada 2008.godine , ovi pozitivni trendovi iz sustava fiskalizacije i porast vrijednosti fiskaliziranih računa koji bilježimo iz mjeseca u mjesec svakako svjedoče i o oporavku županijskog gospodarstva'', istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Pored djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kao jednog od osnovnih segmenata turizma, porast vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju bilježe i druge dvije najznačajnije djelatnosti u strukturi županijskog gospodarstva - trgovina na veliko i malo te prerađivačka industrija.

Tako je u djelatnosti trgovine na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla fiskalizirano više od dvije trećine od ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju, tj. nešto više od 749 milijuna kuna, što je 12,8 posto više nego u siječnju 2021. U prerađivačkoj je industriji fiskalizirano gotovo 124 milijuna kuna ili 12,3 posto više nego u siječnju prošle godine.

Podatke za prošli mjesec komentirao je i pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić, navodeći da je u odnosu na siječanj 2021. gotovo u jednakom postotku kao i vrijednost računa porastao i njihov broj. Tako je prošli mjesec fiskalizirano gotovo 16,6 milijuna računa, odnosno 24,4 posto više nego u siječnju prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 10:35