turistička potražnja

Pozitivna vijest za Hrvatsku: 80 posto Nijemaca već razmišlja o putovanju za odmor ove godine

Nijemci preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, a Hrvatsku je Nijemcima godinama preferirana autodestinacija i najbliži Mediteran
 Srdjan Vrancic/Cropix

Njemački institut FUR predstavio je analizu trendova i očekivanja turističke potražnje njemačkih građana ove godine. Analiza je pokazala da je turistička potražnja 2021. na "vrlo pozitivnoj početnoj poziciji" te da su Nijemci "raspoloženi za putovanja i odmore i to je za njih i dalje neizostavan dio kvalitete njihova života".

Za njihova će putovanja u 2021. biti važna pojedinačna ekonomska situacija, koju većina smatraju stabilnom, a četiri od pet Nijemaca, ili njih 80 posto, naveli su da su već razmišljali o putovanjima na odmor u 2021.

Analiza je potvrdila da, kao što je to bilo i prošle godine, Nijemci preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, što je pozitivna vijest za Hrvatsku koja je Nijemcima godinama preferirana autodestinacija i najbliži Mediteran.

Isto tako, stručnjaci svjetske turističke burze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta Statista u novoj prognozi za 2021. godinu predviđaju oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020. Do 2023. bi se, predviđaju, turističko tržište trebalo jače oporaviti od pandemijske krize, naravno pod uvjetom da se u 2021. pandemija počne jače obuzdavati, čemu bi trebala pridonijeti i primjena cjepiva, zbog čega su i u tom i drugim sektorima početkom 2021. optimističniji nego prije primjene cjepiva. Veliku ulogu u oporavku sektora vide u tehnološkom inovacijama i ponudi personaliziranih putničkih usluga.

Dobre vijesti iz svijeta i glede radnih mjesta u turizmu. Zahvaljujući cijepljenju i drugim zdravstvenim protokolima ove godine bi se moglo ponovno aktivirati više od 111 milijuna radnih mjesta u turizmu globalno, najoptimističnija je procjena Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC). Iz WTTC-a očekuju kvalitetnu ljetnu sezonu s obzirom da su najveće putničke agencije počele bilježiti rast rezervacija. Unatoč očekivanjima brzog oporavka sektora, aktiviranje 111 milijuna radnih mjesta znači da će broj zaposlenih u turizmu globalno i dalje biti 17 posto ispod razine iz 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:46