EOLO

Pozadina 5G dražbe: U Hrvatsku potiho ušao novi operater i postao četvrti igrač

Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska dobili 5G dražbom šest novih konkurenata, od kojih najveći dolazi iz Italije
 Marko Todorov/Cropix

Najveće iznenađenje hrvatske dražbe za 5G frekvencije nije ni brzina ni glatkoća kojom se taj proces zaključio, ni 60 milijuna kuna više od planiranog prihoda državnog proračuna od koncesijskih naknada za nove mreže, već činjenica da je Hrvatska bez puno pompe i u rekordnom roku dobila četvrtog nacionalnog telekom operatera. Na tržište je ušao talijanski Eolo.

Pozitivno poslovanje

Novi igrač u Hrvatskoj, a u Italiji dosta stari jer posluje od 1998. godine, za naše je prilike velika kompanija. Eolo je lani imao godišnji prihod veći od 1,4 milijarde kuna. K tome, posluje pozitivno. Imao je oko 21 milijun kuna neto dobiti. Zapošljava gotovo 450 zaposlenika i upravo je najavio investicijski ciklus u brzi internet težak 1,1 milijardu kuna, odnosno 150 milijuna eura te širenja na druga tržišta EU, uključujući hrvatsko. Usto, iza Eola stoji treće najvrednije javno izlistano investicijsko društvo na svijetu, švicarski Partners group, koji je prije mjesec dana preuzeo 75 posto udjela u kompaniji po valuaciji od čak 1,2 milijarde eura.

Ulazak Eola na hrvatsko tržište veliko je iznenađenje s obzirom na to da tradicionalno ovdje dominiraju dvije telekom grupacije - iz Njemačke i Austrije. Tek odnedavno probio se i treći igrač. Najveći je i najstariji na domaćem tržištu Hrvatski telekom u većinskom vlasništvu najvećeg njemačkog i europskog operatera Deutsche telekoma. Njegov glavni izazivač je A1 Hrvatska, bivši Vip, koji je u vlasništvu austrijske A1 Telekom Austria grupe, odnosno krovni mu je vlasnik sedmi najveći mobilni operater na svijetu, meksički América Móvil. Njima konkurira švedski Tele2, a sad Telemach Hrvatska. Taj treći igrač sad je u vlasništvu nizozemske United grupe. I Deutsche telekom i A1 Telekom Austria i United group poznati su igrači na telekom tržištima jugoistočne Europe. U Hrvatskoj su baš oni glavni pobjednici netom završene dražbe za 5G frekvencije koju je organizirao telekomunikacijski regulator Hakom.

Ostali najveći igrači

HT, A1 i Telemach natjecali su se dražbom da ostanu najveći mobilni igrači i u tome su uspjeli! Pokupovali su sve raspoložive frekvencije u pojasu od 700 i 3600 MHz na nacionalnoj razini što će im omogućiti da ponude najbolji 5G mobilni signal na cijelom teritoriju Hrvatske. Za to pravo državi su se obvezali uplatiti 314,2 milijuna kuna. Inače, ukupan iznos koji je regulator Hakom očekivao da će prikupiti na 5G dražbi bio je 300 milijuna kuna. Međutim, Hakom je raspisao i natječaje za dodatne frekvencijske pojaseve pa je ukupan prihod od dražbe dosegao čak 360 milijuna kuna.

Na nacionalnoj razini, Hakom je tako ponudio i frekvenciju od 26 GHz-a. To nije idealno za surfanje preko 5G-a na mobitelima, ali dobro služi u industriji, pametnom mjerenju struje, vode i plina te za druge slične namjene. Takvu je koncesiju, uz HT, A1 i Telemach, kupio i talijanski Eolo te se time utvrdio kao četvrti nacionalni operater u Hrvatskoj. No, Eolo nije stao na tome. Hakom je, kako bi potaknuo raznovrsnost usluga na 5G-u i omogućio krajnjim korisnicima da mogu dobiti usluge i mimo tri postojeća operatera, ponudio i mogućnost pružanja 5G-a preko frekvencijskog pojasa od 3600 MHz-a, uz jedno ograničenje. Za te su se frekvencije mali ili novi igrači natjecali za svaku županiju zasebno. Eolo je vrlo ciljano osvojio koncesije za gotovo cijelu obalu. Nije pokrio jedino županije koje pokrivaju Šibenik i Dubrovnik. No, Eolo nije jedini novi 5G operater u Hrvatskoj.

Još ih je pet, manjih. U Zagorju 5G će tako uz HT, A1 i Telemach moći nuditi i Digicom te Eco Net telekom. Eco Net je osvojio koncesije i u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, ali će ih tamo moći koristiti tek od 2023., kad isteknu prethodne izdane dozvole. Sve ostale koncesije za 5G već su aktivne i bit će idućih 15 godina. U Ličko-senjskoj i Požeško-slavonskoj županiji koncesiju za 5G na 3600 MHz-a dobio je BeeIN, dok su dva zagrebačka igrača, Markoja i Terrakom, obojica osvojili koncesiju za Zagrebačku županiju. Terrakom se usto fokusirao na područja Karlovca, Sisak i Osijeka, dok je Markoja svoj fokus stavio još na Šibenik i Dubrovnik.

Ulazak malih operatera

Ulazak novih, malih operatera na hrvatsko tržište drugačiji je od svih telekom priča koje smo mogli gledati od početka liberalizacije telekomunikacija u Hrvatskoj, 2005. godine, dosad. Terrakom, primjerice, nudi ADSL ili pak vlastiti optički pristup internetu. Fokus mu je na ponudi interneta, telefona i televizije kućanstvima te interneta, telefona i usluge podatkovnog centra tvrtkama. Ne cilja toliko nacionalnu pokrivenost, koliko da pronađe korisnike kojima veliki operateri ne nude svoje usluge. Upravo se to očekuje da će novi igrači raditi. K tome, preko 5G-a korisnike će moći spajati brže, lakše i jeftinije. Tu svoju priliku vidi i Eolo, koji se u Italiji ponosi činjenicom da ima najveću mrežu brzog interneta do krajnjih korisnika koje veliki operateri ignoriraju. Ističe da je počeo tako što je spojio jedan dvorac, a zatim nastavio spajajući zabačena sela, škole i kuće za odmor. Trenutačno ima više od 3400 baznih stanica, 13.000 kilometara vlastite optike i više od 600.000 kućanstava i biznisa koji su preko njega spojeni na brzi internet.

Posljednje tri godine Eolo je bio u središtu skandala oko, navodno, nelegalnog korištenja radiofrekvencija. Konkurent ga je optužio da bez koncesije koristi radiofrekvencije za pružanje svojih usluga i da je tako zaradio više od tri milijuna eura. Izvršni direktor tvrtke Luca Spada zbog toga je nakratko završio i u pritvoru. Sudski proces i dalje traje, a u Eolu tvrde da su sve radili po zakonu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:15