JEFF BEZOS

Povlači li se prvi čovjek Amazona zato što mu više nije zabavno ili zato što je sada pravi trenutak?

Tržišta zaključuju da je drugi najbogatiji čovjek na svijetu izgubio interes za Amazon i sada treba nove izazove koji će mu učiniti život zabavnim
Jeff Bezos
 Alex Wong/AFP

Amazon je u utorak objavio da će glavni izvršni direktor Jeff Bezos prijeći na funkciju izvršnog predsjednika u trećem tromjesečju, dok će Andy Jassy, koji je u tvrtku došao 1997. godine i vodio poslove računalstva u oblaku, postati glavni šef tvrtke. Dakle, Bezos, drugi najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona, počet će operaciju povlačenja s čelne, operativne pozicije, što će biti dovršeno do kraja ljeta.

Vijest je izazvala iznenađenje koje se nije odrazilo na dionice Amazona koje su ostale mirne, bez gotovo ikakve kolebljivosti. To se može protumačiti na dva načina: Bezos je i dalje tu, dovoljno blizu da djeluje ako bude potrebno, ali Amazon je, potaknut i javnozdravstvenom krizom, postao toliko moćan i stabilan da je na određeni način nadrastao i samog osnivača Bezosa.

Prirodni razvoj događaja

Bloomberg smatra da je riječ o prirodnom i neizbježnom koraku. Jer, Bezos je na čelu tvrtke od njezina osnivanja 1994. godine kad je bila specijalizirani online prodavač knjiga. U mailu koji je poslao zaposlenicima, Bezos je naveo: "Ovo putovanje počelo je prije 27 godina. Amazon je bio samo ideja i nije imao ime. Pitanje koje su mi u to vrijeme najčešće postavljali bilo je: "Što je internet?" Hvala Bogu, to već dugo nisam morao objašnjavati".

Amazon je u četvrtom tromjesečju ostvario prodaju od 125,5 milijardi dolara, porast od 44 posto, i neto dobit od 7,2 milijarde dolara.

To je prvi put da je prijavio više od 100 milijardi dolara tromjesečnog prihoda, nekoliko dana nakon što je Apple ostvario tu financijsku prekretnicu. Amazon je u ovom trenutku kompanija čija je tržišna kapitalizacija 1700 milijardi dolara, a tu magičnu, psihološku granicu od 1000 milijardi (bilijun) dolara prešli su još samo Apple i Microsoft. A za sve to je zaslužna, navodi Bezos, inovacija. "Inovacija je u temelju uspjeha", navodi Bezos i dodaje: "Pionirski smo, zajedno, učinili lude stvari koje su zatim postale normalne".

Više nije zabavno

The Wall Street Journal zaključuje kako je Bezos izabrao pravi trenutak za odlazak jer je tvrtka na vrhuncu. Bloomberg zaključuje kako više nije bilo zabavno. Sada kad je prešao 100 milijardi prihoda u jednom kvartalu, nema tu više prostora za neka velika postignuća. Osim toga, uz Marka Zuckerberga iz Facebooka, on je bio jedini osnivač u skupini tehnoloških giganata koji i dalje vodi tvrtku.

U mailu je napisao kako nije riječ o umirovljenju jer nikad nije imao više energije, a mediji navode da se stvarno mora posvetiti svom svemirskom programu Blue Origin koji je osnovao tri godine prije SpaceX-a Elona Muska, a koji ozbiljno zaostaje za tim konkurentom. Tu je i njegov filantropski rad koji se ne može u dosegu i sadržaju ni izdaleka usporediti s onim Billa Gatesa, osnivača Microsofta. Tu bi, dakle, trebali biti ležati novi izazovi za čovjeka koji je promijenio način kako se kupuju knjige, a zatim i mnogošto drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:04