TOP EKIPA

Povijesna akcija Hrvata u Americi: U New Yorku započela najveća hrvatska startup investicijska konferencija dosad

Dijaspora je prepoznala interes mnoštva hrvatskih startupa koji SAD vide kao odskočnu dasku za globalno širenje

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, danas Rimac grupe istaknut je kao glavna zvijezda konferencije u New Yorku (Fotografija je ilustrativna; iz Zagreba tijekom slavlja na glavnom gradskom trgu)

 Goran Jaku/Alamy/Alamy/Profimedia/Goran Jaku/Alamy/Alamy/Profimedia

Dok se Amerikanci ovog ljeta u rekordnom broju spremaju doći u Hrvatsku na Jadran, u New Yorku su se u rekordnom broju, i to neposredno pred početak ljeta, okupili hrvatski startupaši.

U New Yorku je započela trodnevna startup konferencija, zapravo najveća hrvatska startup investicijska konferencija u inozemstvu dosad - ACAP 2022.

BESPLATNO PREUZIMITE: Magazin Startup Report otkriva - U hrvatske startupe u 2021. investirano više od 1,2 milijarde dolara

⊕⊕

image

Silvio Kutić, osnivač i izvršni direktor Infobipa

Darko Tomas/Cropix

Glavne zvijezde ACAP-a 2022. su osnivači i izvršni direktori dva hrvatska jednoroga, Rimac Automobila Mate Rimac i Infobipa Silvio Kutić. Uz njih, na konferenciji gostuje niz poznatih hrvatskih osnivača startupa kao i neki od najpoznatijih američkih startupaša hrvatskog podrijetla.

Zvijezde iz dijaspore

Među inima, na konferenciji sudjeluje Robert Herjavec, izvršni producent najpoznatije startup TV emisije Shark Tanka. U emisiji poduzetnici pitchaju svoje startup ideje pred kamerama, a emisija je toliko popularna da se na CNBC-u i ABC-u vrti već trinaesta sezona.

image

Robert Herjavec, izvršni producent Shark Tanka, najpoznatiji startup emisije na svijetu koja trenutačno prolazi kroz svoju 13. sezonu

Acap/

Na konferenciji će sudjelovati i Iva Vukina, jedna od izvršnih direktorica u Goldman Sachsu. Zatim potpredsjednik produkcije na CBS Sportsu Pete Radovich, glavni operativni direktor Goldman Sachsa za financijske i strateške investicije u Amerikama Marko Ratešić, glavni kapitalni strateg JP Morgana Dubravko Lakos Bujas, izvršni direktor Bridgewater Associates Krešo Marušić, kao i potpredsjednik One Equity Partnersa Mario Ančić.

Od Tedeschija do Njavre

Od poznatijih hrvatskih poduzetnika iz predstartup ere tu je predsjednik uprave jedne od najvećih hrvatskih multinacionalki Atlantic grupe Emil Tedeschi. Nadalje, suosnivač Algebre Tomislav Dominiković, kao i dekan ZŠEM-a Mato Njavro i dekan Albright Collegea Boris Vilić.

image

Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe sudjeluje na konferenciji

Davor Pongracic/Cropix

Među poznatijim domaćim startupašima na konferenciji će sudjelovati Josip Ćesić iz Gideona, Hrvoje Ćosić iz Aircasha, Damir Sabol iz Photomatha, Antonio Šeparović iz Oradiana, Alan Sumina iz Nanobita, Irena Jerković iz TalentLyfta, Ivan Jelušić iz Orqe, Darko Jovišić iz Robotiq.ai-ja, Ante Medić iz PulsarLabsa/Ironbulla, Goran Kalanj iz Serengetija, Daniel Ackerman iz Degordiana, Albert Gajšak iz CircuitMessa, Alan Orlić iz TinkerLabsa, Marin Trošelj iz STEMI-ja, Nikola Pavešić iz Infobipa, Marko Brkljačić iz NUOTWO, Marija Vrljić iz ScalmiBio, Matija Žulj iz Agrivija, Josip Šimunović iz SinnovaTeka i Jan De Jong iz Webpower Adrije.

image

Albert Gajšak, osnivač i direktor hrvatskog startupa Circuitmessa ima veliku bazu korisnika u SAD-u, a sudjelovao je i na hrvatsko-američkim forumima

Goran Mehkek/Cropix

Tri godine priprema

Maja Bilić, Googleova globalna voditeljica za Programmatic Ads i Analytics te organizatorica konferencije kaže da su je pripremali zadnje tri godine.

Silvio Kutić na ACAP 2022.: Infobip plan je daljnji rast i zauzimanje liderske uloge i na tržištu SAD-a

⊕⊕

- Konferencija je već treću godinu u planiranju. Krenuli smo planirati 2019. za 2020., ali nas je pandemija zaustavila. Sada smo live i želimo pokazati da Hrvatska ima za ponuditi puno više od turizma i vrhunskih sportaša te da povezivanje i umrežavanje hrvatskih kompanija i dijaspore, u ovom slučaju američke, itekako može ubrzati razvojni put tim kompanijama - kaže Bilić.

image

Organizatori konferencije žele olakšati hrvatskim startupima izlazak na američko tržište, koje je ujedno i glavno financijsko tržište na svijetu

Spencer Platt/Afp

Dodaje da na ovo upoznavanje i druženje gleda kao na početak dugoročnog stvaranja odnosa između ključnih ljudi hrvatskih kompanija i članova APAC-a. ACAP je skraćenica za udrugu hrvatsko-američkih profesionalaca.

Most prema tržištu SAD-a

- Uložili smo puno truda da organiziramo to okupljanje i želimo da nas, ACAP kao organizaciju, i našu mrežu prijatelja i poslovnih partnera, hrvatske tvrtke doživljavaju kao prve kojima će se obratiti za pomoć oko ulaska na američko tržište. Ili obrnuto, da budemo spona između američkih tvrtki koje za partnere žele hrvatske tvrtke - zaključuje Bilić.

BESPLATNO: Preuzimite drugi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Naslovnica magazina Startup Report

Tomislav Botić/Tomislav Botić

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:38