PODUZETNICI TVRDE

‘Povećali smo cijene za 10%, ali morat ćemo opet. Bit će to svakodnevno korigiranje‘

Cijene se dogovaraju od šlepera do šlepera. Nema više dugoročnih ugovora, kaže Igor Leščić, direktor Drvoproizvoda

Zoran Premeru, direktor tvornice sladoleda Premis

 Ivo Ravlic/Cropix

Nakon najnovijeg poskupljenja energenata dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Vladimir Jurčec najavio je u Jutarnjem listu da usluge teretnog prijevoza moraju poskupjeti 20 do 25 posto. Iznio je procjenu da bi zbog povećanih cijena goriva članice UHCP-a od 30 do 40 posto svog voznog parka jednostavno mogle staviti izvan upotrebe i zatražio da Vlada hitno donese porezne izmjene.

Sve to će se, naravno, odraziti na cijene proizvoda koji izlaze iz pogona hrvatskih tvrtki. I ne samo to, neki poduzetnici navaljuju mogućnost gotovo svakodnevnog korigiranja cijene.

Bljesak, a ne konstanta

Predsjednik Uprave tvrtke Bjelin, Stjepan Vojnić, smatra da smo najnovijim poskupljenjem goriva uz rast cijena sirovina ušli u inflacijsku spiralu.

- Cijene rastu, i to značajno. Jedino što nas malo u cijeloj ovoj situaciji drži koliko-toliko optimističnima su najave da su ova poskupljenja goriva i energenata, a samim time i transporta, kratkoročna. Nadamo se da je ovo samo bljesak, a ne konstanta. Iz iskustva znamo da kada rastu cijene goriva, zanimljivo je da se nakon njihove korekcije i vraćanja u normalne vrijednosti krajnja cijena nikad ne vrati na onu razinu s koje je počela rasti. Ista je cijena nafte na svjetskim burzama sada i prije deset godina, ali je prije deset godina cijena goriva na benzinskim postajama bila manja od 11 kuna za litru, a danas je 15 kuna. To je ta puzajuća inflacija i paradoks o kojemu se puno ne govori - ističe Stjepan Vojnić. Proizvođač vina Poljoprivredna zadruga Putnikovići iz mjesta Putnikovići na Pelješcu naglašava da nisu samo cijene goriva skočile, nego su porasli svi ulazni troškovi.

- Cijena kartonske ambalaže porasla je 50 posto, cijena staklene ambalaže također je porasla. Nema niti jedne vrste repromaterijala da mu nije viša cijena. Sada nas čeka veća cijena električne energije, a kruna svega je porast cijene goriva. Svi partneri koji za nas rade usluge transporta i distribucije podigli su cijene svojih usluga. S druge strane, mi se još nismo odlučili na povećanje cijene naših vina. Razlog je golema konkurencija i ukupni pad kupovne moći građana, što se odražava na ukupnu prodaju vina u Hrvatskoj. Trebali smo povećati cijene naših vina zbog rasta ulaznih troškova, ali se to još nismo usudili napraviti. Cijena je u ovom trenutku neodrživa i očito je da će doći do njezina porasta, i to najmanje za 20 posto - ističe Jozo Rabušić.

Kalkulacije cijena

Davor Gabela, suvlasnik Sardine, kaže da je u ovom trenutku najveća nepoznanica to što se ne zna na kojoj će se razini zaustaviti cijena nafte i naftnih prerađevina. Sardinu, kako kaže, ne opterećuje samo rast cijena goriva u dijelu transporta, nego i činjenica da je porasla cijena goriva ribarskim brodovima.

- Rasla nam je cijena ambalaže za prvi kvartal, a dobavljač nam je najavio novi porast cijena ambalaže i za drugi kvartal. Porasla je cijena ulja koje čini trećinu sadržaja konzerve, očito će porasti cijena ribe... U ovoj situaciji velika je nepoznanica kako izračunati ukupnu cijenu troškova i kako je ukalkulirati u cijenu naših proizvoda - tvrdi Gabela i nastavlja: - Ako ovakva situacija potraje, moguće je da ćemo korekcije cijena morati raditi svakodnevno.

- Mi smo prije Nove godine poslali trgovačkim lancima nove cijene naših proizvoda, a sada bismo to morali opet napraviti. A kakve će te cijene biti, to je u ovoj situaciji vrlo teško izračunati. Svi proizvođači žive iz dana u dan - pojašnjava Gabela.

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, Velimir Vilović, naglašava da cijene ne mogu posebno komentirati s obzirom na to da je dionica Cemexa izlistana na njujorškoj burzi pa o podacima izvještavaju konsolidirano.

Značajna stavka

- No, svjesni smo i inflatornih pritisaka i tržišnih promjena na koje utječe sukob u Ukrajini pa pažljivo pratimo kretanja i prilagođavamo svoje poslovanje, uzimajući u obzir i potrebe kupaca i našu financijsku održivost - obrazložio je Vilović.

Igor Leščić, direktor tvrtke Drvoproizvod iz Jastrebarskog, napominje da se ovakva situacija mora odraziti na krajnji proizvod jer je porasla cijena transporta repromaterijala i sirovina i cijena transporta gotovih proizvoda prema kupcima.

- Transport je sada značajna stavka u krajnjoj cijeni proizvoda. Rast cijene goriva nije jedini problem transporta, nego je rast cijena energenata utjecao na to da je vrlo teško pronaći nekoga tko će vam prevesti robu. Na robu iz pojedinih zemalja čeka se na transport između deset i 15 dana. I nikad ne možete znati kolika će biti cijena sljedećeg šlepera. Cijene se dogovaraju od šlepera do šlepera. Nema više dugoročnih dogovora i ugovora - kaže Igor Leščić. Tvrtka Premis iz Makarske, proizvođač sladoleda, korigirat će cijene svojih proizvoda za otprilike deset posto, ali to ne znači da će ostati samo na tome.

- Nije samo transport u pitanju, nego su porasle sve ulazne cijene, uključujući i sirovine. Problem sirovine nastojat ćemo riješiti tako da napravimo veće zalihe prije sezone - objašnjava Zoran Premeru, suvlasnik i direktor tvrtke Premis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:26