Odluka suda

Potvrđena sudska presuda u vezi Nexus Private Equity Partnera, odbačena žalba Hanfe

Istraga je bila pokrenuta protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe, među kojima su i predsjednik i član Uprave Nexusa Lesić i Ružđak
Ilustracija
 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u utorak da je presudom Visokog upravnog suda RH odbijena njezina žalba te potvrđena presuda Upravnog suda u vezi Nexus Private Equity Partnera, kojem je u siječnju 2018. ta agencija oduzela odobrenje za upravljanje nad dva fonda, a upravi licencu.

U priopćenju Hanfa podsjeća da je 11. siječnja 2018. donijela rješenje kojim se tom društvu za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom oduzima odobrenje za rad odnosno upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS i otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS II te oduzima suglasnost za obavljanje funkcije člana uprave društva Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku.

To rješenje je presudom Upravnog suda u Zagrebu od 18. srpnja 2018. poništeno, a Hanfa se na to žalila. Visoki upravni sud je presudom od 18. lipnja ove godine tu žalbu odbacio.

Kako se još navodi u priopćenju, Hanfa poduzima sve potrebne aktivnosti u vezi s tom presudom.

Inače, u vezi rješenja Hanfe kojim mu se oduzima upravljanje spomenutim fondovima, a upravi licenca, u Nexus Private Equity Partnerima tada su ocijenili "arbitranim i nepomirljivim s načelom vladavine prava" te najavili da će "s obzirom na pravnu neodrživost i očiti politički kontekst" zatražiti sudsku zaštitu od rješenja Hanfe.

Kako je Novac.hr već pisao krajem 2017. zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je potvrdilo da je pokrenulo novu istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe, među kojima su i predsjednik i član Uprave Nexusa Lesić i Ružđak, a zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna.

Tako se Ivicu i sina mu Ivana Todorića teretilo da su potaknuli osumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma njihovom dioničkom društvu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Šefove Nexusa teretilo se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. Nexus preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Iz Nexusa su nakon potvrde Županijskog državnog odvjetništva reagirali priopćenjem u kojem su naveli da ni u jednom trenutku iznos odobrene pozajmice Agrokoru nije prelazio 62 milijuna kuna te da je preostali iznos nevraćene kratkoročne pozajmice 40 milijuna kuna te da u poslovanju fondova pod njihovim upravljanjem nije bilo kršenja Zakona o alternativnim investicijskim fondovima ni pravila fondova pod upravljanjem.

Inače, poslove upravljanja nad dva spomenuta fonda nakon rješenja Hanfe iz siječnja 2018. preuzele su banke depozitari - Splitska banka i Privredna banka Zagreb.

Te su banke bile zadužene i provesti postupak prikupljanja ponuda od društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koja ispunjavaju uvjete i zainteresirane su preuzeti upravljanje dvama fondovima te izabrati to novo društvo.

Splitska banka, kao depozitar fonda Nexus FGS, provela je i okončala postupak izbora novog društva za upravljanje, a Upravno vijeće Hanfe je u ožujku 2018. dalo suglasnost da poslove upravljanja preuzme Inspere Investments d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

U lipnju 2018. Hanfa je oduzela dozvolu za rad Nexus Private Equity Partneri, jer je prestalo ispunjavati uvjete pod kojima mu je odobrenje za rad izdano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:30