Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Značajan pad prihoda

Potrošnja u Splitsko dalmatinskoj županiji u travnju pala za trećinu

Do prve faze relaksacije mjera obustavljen je bio rad 2.247 županijskih tvrtki s ukupno 8.277 zaposlenih
Piše: Jozo Vrdoljak/Privredni.hrObjavljeno: 13. svibanj 2020. 15:18

Županijska komora Split analizirala je poslovanje gospodarstva Splitsko dalmatinske županije u travnju ove godine, koji je, kao i u ostatku Hrvatske i svijeta, bio obilježen borbom protiv koronavirusa te ograničenjima ili potpunom obustavom rada brojnih tvrtki.

''Najveći dio mjeseca, točnije do 27. travnja, na snazi su bile mjere ograničenja kretanja te obustave rada određenih djelatnosti, što reflektiraju i podaci kojima raspolažemo. Tako je vrijednost izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji u travnju iznosila 757,1 milijun kuna, što je gotovo za trećinu manje u odnosu na prošlogodišnji travanj kada je iznosila 1,1 milijardu kuna, dok je sam broj izdanih računa više nego prepolovljen'', poručuje predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš.

Do prve faze relaksacije mjera obustavljen je bio rad 2.247 županijskih tvrtki s ukupno 8.277 zaposlenih, a aktivacijom mjera zadnja četiri dana u travnju ponovno je omogućen rad njih 482. Popuštanjem mjera u svibnju omogućen je ponovni rad većine subjekata kojima je bio obustavljen te je s aktiviranjem treće faze relaksacije mjera od danas na snazi zabrana za još 248 županijskih tvrtki koje zapošljavaju 672 osobe, mahom u djelatnostima koje uključuju okupljanje većeg broja ljudi. Daljnje mjere popuštanja su već najavljene, iako je uslijed potrebnog pridržavanja epidemioloških mjera neizvjesno u kojem obimu će poslovanje tvrtki biti aktivirano i s kakvim konačnim rezultatima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo novoprijavljenih 3.798 osoba, dok je ukupan broj nezaposlenih u županiji iznosio 27.063, što je gotovo 11 posto  više nego u ožujku ove godine. S druge strane, broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima je bio za 88,5 posto  manji u odnosu na prošlogodišnji travanj, što je i razumljivo s obzirom da se upravo u ovom periodu najviše zapošljavala sezonska radna snaga u turizmu, trgovini i poljoprivredi. Usporedba podataka o fiskaliziranim računima tvrtki sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine ukazuje na značajan pad gospodarske aktivnosti.

Dok je u travnju 2019. rastao i broj i vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak, ove je godine situacija bitno drugačija te je broj fiskaliziranih računa u travnju u odnosu na ožujak manji za 38,4 posto , a njihova vrijednost za 23,6 posto . Najveći pad, očekivano, bilježi djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u kojoj je prošli mjesec izdano računa u vrijednosti 3,2 milijuna kuna, dok je u travnju 2019. vrijednost izdanih računa u ovoj djelatnosti iznosila 159,9 milijuna kuna. S druge strane, vrijednost izdanih računa u prva četiri mjeseca ove godine, od 1. siječnja do 30. travnja, gotovo je identična onoj u istom razdoblju prošle godine. Radi se o padu od svega 1,36 posto u 2020. To govori o intenzivnoj gospodarskoj aktivnosti u našoj županiji na samom početku godine, prije korona krize i uvođenja mjera ograničenja te ujedno daje nadu i optimizam u što brži oporavak gospodarstva, posebno onih industrijskih grana kojima će se u narednom razdoblju otvoriti tržište. U djelatnostima poput turizma za očekivati je pak i dalje značajan pad prihoda, jer su oni dosadašnjih godina i bili najveći upravo u mjesecima koji slijede.

Linker
23. veljača 2021 14:47