Podaci DZS-a

Potrošnja u maloprodaji porasla već 46. mjesec zaredom, ipak sporije nego mjesec ranije

Rast od 1,8 posto na godišnjoj razini najsporiji je od veljače ove godine
Otvaranje trgovine Lidl
 Jadran Babić / Hanza Media

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 46. mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali znatno sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla za 1,8 posto.

To je znatno sporiji rast u odnosu na svibanj, kada je potrošnja skočila 7,9 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći skok od kolovoza 2007. godine.

Rast od 1,8 posto na godišnjoj razini najsporiji je od veljače ove godine, kada je iznosio 1,2 posto.

Premda usporen, u lipnju je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 46 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Nastavljaju se povoljna kretanja u trgovini na malo, iako sporijom dinamikom, što je djelomično posljedica visoke prošlogodišnje baze kada je godišnja realna stopa rasta iznosila 7,8 posto. Uz povoljne rezultate, podaci za lipanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014.", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,5 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala 2,3 posto.

„Usporavanje godišnje stope rasta u lipnju posljedica je usporavanja rasta u svim kategorijama prometa u trgovini na malo”, ističu analitičari RBA.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Rastu prometa u trgovini na malo u prvoj polovini godine pridonijela je i dvoznamenkasta godišnja stopa rasta prodaje novih automobila koja je u prvih šest mjeseci zabilježila rast od 18,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani”, navodi se u analizi.

Analitičari RBA očekuju nastavak rasta prometa u trgovini na malo i u idućim mjesecima, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima s tržišta rada, odnosno rastu zaposlenosti, uz pad nezaposlenosti, te rastu nominalnih i realnih plaća.

„Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja. U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanja, ali i preliminarni podaci za srpanj, o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti“, zaključuju analitičari RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:53