Državni zavod za statistiku

Potrošačka košarica u veljači poskupjela svega 99 centi: Sve osim paprika, koje su znatno poskupile

Najveće pojeftinjenje zabilježeno je pak među mesnim prerađevinama

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Potrošačka košarica 103 proizvoda i usluge koje Državni zavod za statistiku na mjesečnoj razini prati u eurima i kunama od rujna prošle godine, u veljači je poskupjela za 99 centi u odnosu na siječanj te je iznosila 959,3 eura, objavio je DZS.

Od 103 proizvoda i usluge koje prati DZS, više od polovice ih je pojeftinilo za barem nekoliko centi. Konkretno, 53 cijene u veljači su bile niže nego mjesec prije, 36 proizvoda i usluga je poskupjelo, a cijena njih 14 nije se promijenila.

Razlike u cijenama mjere se u centima, poneka je razlika u desecima centi, a svojevrsni rekorder po razlici u cijeni su paprike koje su u veljači bile 1,03 eura skuplje nego u siječnju. Najveće pojeftinjenje zabilježeno je pak među mesnim prerađevinama - cijena kilograma čajne kobasice niža je za 52 centa.

Voće i povrće

Gledano po kategorijama, najviše poskupljenja ima među voćem i povrćem, gdje je čak devet od 16 proizvoda skuplje. S druge strane, u kategoriji mesa i mesnih proizvoda pojeftinilo je osam od 12 proizvoda. Među prehrambenim proizvodima čija se cijena od siječnja nije promijenila su bijelo brašno, polubijeli kruh, krumpir, kuhinjska sol, pecivo i trajno mlijeko.

Iako je razlika u ukupnoj cijeni potrošačke košarice samo 99 centi, usporedimo li je s cijenama iz rujna, riječ je ipak o značajnijoj razlici - u rujnu je potrošačka košarica bila 14,53 eura jeftinija. To znači da smo u rujnu za trenutnu cijenu potrošačke košarice mogli platiti sve te proizvode i usluge, a još im i dodati sve potrebno za, primjerice, jedan ručak. Za 14.53 eura u rujnu se moglo kupiti kilogram junetine s kostima, kilogram krumpira i paprika, bijeli kruh i ulje.

Skuplje usluge

Cijena potrošačke košarice u listopadu je iznosila 942,31 euro, u studenom 945,87 eura, u prosincu 947.43 eura, a u siječnju 958.31 euro. U pet mjeseci cijene su ostale iste samo za litru trajnog mlijeka koje se našlo na popisu proizvoda "zamrznute" cijene te za dvije usluge - vođenje tekućeg računa i laboratorijske pretrage (kompletna krvna slika).

U istom razdoblju najveće poskupljenje bilo je među uslugama - čišćenje zubnog kamenca kod privatnog stomatologa sada je skuplje 2,88 eura, semestar tečaja stranog jezika skuplji je 2,74 eura, a servis plinskog bojlera 2,11 euro. Istovremeno, cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u veljači je 6,37 eura jeftinija nego u rujnu. Najveća pojeftinjenja među prehrambenim proizvodima puno su manja - najviše su pojeftinile brokula (kilogram je sada jeftiniji 66 centi) i naranče (kilogram je jeftiniji 55 centi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 19:39