Ministar Horvat

'Potrebno je izraditi program restrukturiranja i pronaći strateškog partnera za Đakovića'

'Prvih 150 milijuna kuna vratit će Đuru Đakovića u život, a vratit ćemo i jedan dio dugova dobavljačima i državi' kazao je Horvat
Hrvatsko-albanski gospodarski forum, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
 Damir Krajac / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da za Đuro Đaković grupu, koja će danas dobiti prvih 150 milijuna kuna kreditnog aranžmana, postoji perspektiva, no kako je potrebno izraditi program restrukturiranja te pronaći strateškog partnera.

Na pitanje novinara o situaciji u slavonskobrodskoj tvrtki Đuro Đaković, koju će danas posjetiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, Horvat je nakon užeg kabineta Vlade izvijestio da će ta tvrtka danas dobiti kreditni aranžman kojim će sanirati jedan dio svojih dugova.

"Dakle, s prvih 150 milijuna kuna koji će Đuru Đakovića vratiti u život, vratit ćemo jedan dio dugova dobavljačima, dugova prema državi, a isto tako dobiti perspektivu za nabavu roba i materijala te završiti tri aktivna ugovora, koji će negdje do kraja četvrtog mjeseca osigurati dodatnu likvidnost Đure Đakovića u visini od 128 milijuna kuna", izjavio je Horvat, istaknuvši da perspektiva u Đuri Đakoviću sigurno postoji, no kako je neminovno, uz suglasnost Europske komisije, izraditi program restrukturiranja.

Ističe da se u tu slavonskobrodsku tvrtku mora uvesti strateški partner "ako želimo perspektivu Đuri Đakoviću na jedan drugačiji način, i opet pod strogim nadzorom i kontrolom paziti što se u Đuri Đakoviću zbiva". Na pitanje novinara koliko je to sve realno, Horvat je kazao da kad ne bi u to vjerovao, ne bi ni ovako izašao pred medije i hrvatsku javnost. Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse. Na upit o Uljaniku d.d., za koji je na jučerašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu skupština vjerovnika odlučila da nema uvjete za nastavak poslovanja te da ide u likvidaciju, ministar Horvat kazao je danas da je stečajna upraviteljica sve već pojasnila.

Između ostalog, Horvat je rekao da Uljanik d.d. kao takav više ne postoji, a kako se novac i jamstva u budućnosti mogu davati onima koji će poslovati sukladno zakonima i pravilima Europske komisije o državnim potporama. Nije se složio s konstatacijom novinara da je cjelokupna hrvatska brodogradnja "vreća bez dna", kazavši da bi tu tvrdnju onda trebalo pojasniti onima koji dobro rade.

Upitan o rokovima za prijenos imovine Uljanika d.d. i koncesije na pomorsko dobro na društvo Uljanik 1856, Horvat je kazao da se u ovom trenutku ne raspravlja o rokovima, već se daje perspektiva da se na prostoru Pule jedan dio brodogradilišta stavi u funkciju pod drugačijim imenom i drugačijim trgovačkim društvom, napomenuvši da je na sličan način rehabilitiran proces brodogradnje u riječkom 3. maju.

Horvat je danas novinare izvijestio i da je uspostavljen konkretan i strogi nadzor nad trošenjem proračunskog novca, odnosno izdanih jamstava. Tako kaže da su sa svim brodogradilištima koja danas funkcioniraju u Hrvatskoj, za koje postoji perspektiva traženja državnog jamstva, sklopljeni vrlo konkretni ugovori o nadzoru s Hrvatskom brodogradnjom-Jadranbrod, koja kontrolira fakture i isplate tih brodogradilišta.

Na konstataciju novinara da su milijarde za brodogradnju već "bačene u vjetar", a da se on kao ministar hvali da je 2020. uspostavio nadzor, Horvat je ustvrdio da je to pitanje za nekog tko je taj posao radio prije njega.

"Moj je zadatak bio da ustrojim kvalitetan nadzor i siguran sam da smo to napravili", izjavio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 16:33