STRATEGIJA ZA VODIK

‘Potrebe za vodikom su sada već prilično velike i tu je velika šansa za naše tvrtke‘

Na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je važan dokument
 HGK

Poticaji za nabavu vozila na vodik, proizvodnju elektrolizatora, izgradnju punionica i razvoj tehnologije za uplinjavanje otpada. To su neke od ključnih odrednica predložene Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050., koja je jučer predstavljena članovima Hrvatske gospodarske komore.

- Strategija se temelji na četiri smjernice - proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju. Proizvodnja je temeljena na niskougljičnom vodiku, naglasak je na razvoju novih tehnologija, odnosno elektrolizi vode, a tu su i piroliza ili uplinjavanje otpada - iskaknuo je na skupu u HGK načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić.

Četiri smjernice

Govoreći o poželjnim rješenjima za pohranu vodika, Jukić je naveo da će se u primjeni strategije nastojati da mjesto proizvodnje vodika ujedno bude i mjesto potrošnje kako bi se rasteretio energetski sustav.

- To će kratkoročno pomoći i u skladištenju, a dugoročno gledamo na prenamjenu postojeće infrastrukture za skladištenje i transport. Pritom mislimo prije svega na postojeće plinovode, ali i na gradnju novih - ustvrdio je načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, navevši kako bi zamišljeni regionalni centar za vodik trebao biti nositelj edukacije za ovu tehnologiju.

U osvrtu na izložene ciljeve državne strategije za vodik, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac podsjetila je, među ostalim, kako je Europska unija globalni lider u ovoj tehnologiji jer se od dvjestotinjak projekata u svijetu koji se bave razvojem i primjenom tehnologije vodika, na EU odnosi njih 55 posto.

- Ovom strategijom Hrvatska bi trebala ući u taj prestižni klub zemalja koje razvijaju vlastite tehnologije i konkretnije pridonose postizanju zelenih ciljeva EU - ocijenila je Marija Šćulac Domac.

Važan kotačić

Izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik Ankica Kovač istaknula je na skupu u HGK kako je implementacija Strategije praktički već počela te da Hrvatska ne samo da može biti proizvođač vodika nego i njegov izvoznik.

- Potrebe za vodikom su sada već prilično velike i tu je velika prilika za naše kompanije. Vodik neće sam na svojim leđima iznijeti energetsku tranziciju, ali će biti važan kotačić u njoj - ustvrdila je Ankica Kovač.

Predstavnici članica HGK koji su sudjelovali na skupu pozvani su da se s svojim primjedbama i prilozima najkasnije do 27.veljače uključe u javnu raspravu o Hrvatskoj strategiji za vodik na portalu e-Savjetovanja.

Kako bi se proizvodio vodik kod nas?

Razmatrajući moguće značenje proizvodnje vodika za nacionalno gospodarstvo, autori Hrvatske strategije za vodik podsjećaju da Hrvatska polovicu svojih godišnjih ukupnih potreba za energijom i trećinu potrošnje električne energije podmiruje iz uvoza. Imajući u vidu, navodi se u Strategiji, da Hrvatska ima za cilj povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, razumljivo je poticanje proizvodnje obnovljivog vodika, koji bi se, prema istome izvoru, većinskim dijelom dobivao elektrolizom vode uz korištenje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"Proizvodnja vodika odvijala bi se na mjestu proizvodnje električne energije s ciljem rasterećenja elektroenergetskog sustava, ali i na mjestu značajnije potrošnje sa svrhom rasterećenja prijenosnog sustava", navodi se u strategiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:10